„Mezi stranami jsme zvítězili.“ Havlíček odmítá povolební rozklad v hnutí ANO

ROZHOVOR

„Mezi stranami jsme zvítězili.“ Havlíček odmítá povolební rozklad v hnutí ANO
První místopředseda ANO Karel Havlíček. Foto: Jan Hrdlička
1
Domov
Sdílet:

První místopředseda ANO Karel Havlíček má za to, že hnutí nemůže opouštět koncept strany pro všechny, protože jen díky tomu sbírá tolik hlasů. V rozhovoru pro Echo24 krátce po ohlášení výsledků prezidentské volby také říká, že opoziční hlasy v hnutí vnímá jako problém, protože kritika moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka nebo ostravského primátora Tomáši Macury by mohla odlákat voliče jinam. Nominant ANO Andrej Babiš nakonec ve volbě prohrál se svým soupeřem Petrem Pavlem.

Nemáte poprvé za existenci ANO vzhledem k několika prohraným volbám po sobě a protestním hlasům uvnitř pocit, že dochází k nějaké destabilizaci hnutí?

Vůbec ne. V parlamentních volbách jsme jako strana získali nejvíc mandátů, ale nepostavili jsme koalici. Podle mě to byl dobrý výsledek. V komunálních jsme pětikoalici porazili na lopatky, senátní prohráli, teď v prezidentské jsme skončili druzí.

Druhé kolo je asi přeci jen specifické.

Kdybych to ale vzal na strany, tak jsme zvítězili. Žádná z nich s výjimkou SPD se neodvážila postavit svého kandidáta, byli jsme jediní, kdo se odvážili. Pokud jde o hnutí, to posiluje, rostou nám preference, dostali jsme kandidáta do druhého kola. Podle mě to není oslabení, ale naopak posílení. Za tím si stojím.

Pokud jde o ty rebelské hlasy v ANO, když se bavíte z pozice prvního místopředsedy s členy hnutí, neříkají vám, že poprvé cítí nejistotu ohledně budoucnosti hnutí?

Ne, protože to nejsou žádné nové hlasy. Pan Vondrák a pan Macura takto mluví už skoro několik let. Do značné míry jsou vnitřní opozicí, což je normální. Nevadí mi, že má někdo jiný názor, podstatné je, jestli souzní s názorem voličské základy, která ho na tu pozici vyslala.

Ale tady jde přeci o to, že Ivo Vondrák takto hovoří z pozice řadového místopředsedy hnutí, kam ho zvolili delegáti ANO. To není totéž jako být zvolen hejtmanem.

Ano, ale problém není v předsednictvu. To má třináct členů a jeden z nich má jiný názor než ostatních dvanáct. To je naprosto v pořádku. Když nad někým vyhrajete 12:1 ve fotbale, tak je to taky dost jednoznačný výsledek. Problém je, že pan Vondrák svými názory ovlivňuje voliče. Kdyby nás pak nevolili, tak je to potom samozřejmě špatné, nemůžeme si dovolit přijít o voliče v Moravskoslezském kraji.

Očividně ale mluví alespoň nějakými hlasy některých členů hnutí ANO.

To je samozřejmě asi pravda, hnutí ANO má tisíce členů. Nemůžete být zvoleni 100 procenty hlasů delegátů, to by asi bylo divné. Jiná věc je ta, jak to vnímají naši voliči. To je asi důležitější, než jak to vnímá předsednictvo ANO.

Andrej Babiš poslední roky opakuje, že ANO je hnutí pro všechny, catch-all party. Vzhledem k těm některým neúspěchům u voleb, nebylo by lepší se naopak přeorientovat více doprava, nebo naopak smýšlet spíš sociálně-demokraticky?

My máme stabilně okolo 30 procent, a to právě proto, že jsme catch-all party. A to je cesta, kterou bychom neměli opouštět, tím spíše nedává smysl, abychom tady vytvářeli nějaké frakce. Já jsem tržně orientovaný člověk, ale nevidím důvod, proč bych měl k šíření svého názoru zakládat frakci.

Vy už jste deklaroval, že vaše další podpora Andreje Babiše bude silná a že lze předpokládat, že to tak bude i u dalších klíčových členů ANO. V případě, že by se obhajovaly posty, usiloval byste znovu o post prvního místopředsedy? Našel jste se v tom?

Určitě ano. Já jsem do politiky nemusel, šel jsem tam jako zabezpečený člověk. Jsem taky člověk vytrvalý a když se do něčeho pustím, tak tam také vydržím. To, že jsou na nás vyvíjeny tlaky, je naprosto normální, naopak mi to vyhovuje. Čím více je na mě tlačeno, tím to vnímám jako větší výzvu.

Čili kritika pana Vondráka nebo Macury vás vlastně stimuluje v tom pokračovat v práci pro hnutí?

Určitě. Záleží, co je to za kritiku, ale pokud pochází od někoho, koho respektujete, musíte se z ní poučit.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články