Pavel vyhrál u vzdělaných. Doufejme, že nebude Zeman s lidskou tváří, říká expert

Prezidentské volby ovládl generál ve výslužbě Petr Pavel, jeho soupeř Andrej Babiš (ANO) prohru přijal. Volby skončily ziskem 58,32 procenta hlasů pro Pavla. Obdobný výsledek předpovídala i exkluzivní predikce agentur STEM a STEM/MARK pro CNN Prima NEWS. Pavel vyhrál u vzdělaných a bohatých, bodoval ale i v chudších oblastech a u voličů s exekucemi, ukazuje výzkum agentury PAQ Research. Pavel do úřadu nastoupí v březnu. Komentátor Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že snad Česko nezíská Miloše Zemana s lidskou tváří.

„Doufejme, že s Pavlem nezískáme někoho, kdo bude Miloš Zeman s lidskou tváří. Snad Petr Pavel nastaví nové standardy. Reprezentace bude skvělá, svědčí o tom i reakce evropských státníků,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz.

Zatímco první kolo voleb v obcích s vyšší mírou chudoby a nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje jasně vyhrál Babiš, Pavel ho viditelně porazil v bohatších regionech. Ve druhém kole Pavel vyhrál i ve třetině obcí s nejvyšší mírou chudoby, exekucí a nezaměstnanosti.

Vítěznému kandidátovi začaly po zvolení přicházet gratulace od státníků z celého světa. Mezi prvními vynikla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se nečekaně objevila i přímo ve volebním štábu Petra Pavla. „Zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být silou,“ uvedla na Twitteru. Svá přání později připojili například francouzský prezident Emmanuel Macron, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či polský prezident Andrzej Duda. Blahopřání v češtině poslal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Rozumím, že se mnozí cítí zklamaní, protože jejich favorit nevyhrál. Nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Ve volbách vyhrály hodnoty – pravda, důstojnost, respekt a pokora,“ uvedl nově zvolený prezident za bouřlivého potlesku publika ve volebním štábu. Zároveň ocenil svoji manželku Evu. „Byl to největší hrdinský čin jejího života,“ zdůraznil. Ta na pódiu stála po jeho boku, přičemž nedokázala udržet slzy.

K TÉMATU: Sestavování týmu a žádný velký odpočinek. Co čeká nově zvoleného prezidenta do inaugurace?

Babiš: ANO rozhodne, jestli zůstanu poslancem

„Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství, uznávám porážku. Blahopřeji mu, že se stane příštím prezidentem České republiky. Chtěl bych mu popřát, aby vnímal problémy všech voličů a aby bojoval za zájmy České republiky,“ prohlásil na tiskové konferenci poražený kandidát. Ve svém projevu pak nastínil i budoucnost hnutí ANO.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS pak uvedl, že plánuje „politický detox“. O tom, zda setrvá v čele ANO, či se naopak dokonce vzdá poslaneckého mandátu, má podle něj kolektivně rozhodnout hnutí na setkání 8. února.

Jméno budoucího prezidenta zveřejnila jako první redakce CNN Prima NEWS díky exkluzivní predikci agentur STEM a STEM/MARK. Petr Pavel získal 58,32 procenta hlasů, podle predikce to mělo být 58,23 procenta, rozdíl mezi oběma čísly je tedy minimální. Volební účast dosáhla rekordních 70,25 procenta.

DĚNÍ KOLEM PREZIDENTSKÝCH VOLEB SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Tagy: