Pavel vybírá hradní tým a ladí program. Chce co nejdříve jmenovat Koudelku generálem

Události: Pavel vybírá hradní tým a ladí program (zdroj: ČT24)

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů od pondělí začal pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. Hned na začátku týdne měl schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a také telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou. Sešel se i s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, kterého plánuje co nejdříve jmenovat generálem, což nynější prezident Miloš Zeman opakovaně odmítal. V nejbližší době absolvuje Pavel i jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.

V pondělí měl Pavel v diáři zejména porady, na kterých mimo jiné plánoval program na celý týden, a také několik rozhovorů – například pro Insider. Sešel se také s ministrem zahraničí Lipavským, který sdělil, že vedli příjemnou a konstruktivní debatu o české zahraniční politice.

Mluvčí nového prezidenta Markéta Řeháková Deníku N řekla, že Pavel s Lipavským diskutovali také o formě budoucí spolupráce. Dle informací Deníku N probírali i to, kdo bude novým šéfem zahraničního odboru na Pražském hradě.

Zahraniční odbor Hradu dosud řídil Rudolf Jindrák, který se nedávno stal českým velvyslancem v Bratislavě. Radiožurnálu v neděli Pavel řekl, že by měl mít nový šéf odboru za sebou diplomatickou dráhu a konkrétní výsledky.

Hradní kancléřkou se stane Jana Vohralíková, která v současné době zastává stejnou pozici v Senátu. Do čela poradců se postaví Tomáš Richter, podnikatel a jeden ze zakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Osobního tajemníka Pavlovi v době kampaně dělal Radko Hokovský, který dříve působil například v think tanku Evropské hodnoty. V těsné blízkosti Pavla by měl působit i na Hradě.

Telefonát s tchajwanskou prezidentkou a setkání s ředitelem BIS

Pavel v pondělí odpoledne také telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Uvedla to podle agentury Reuters její kancelář. Hovor podle ní trval asi čtvrt hodiny, Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Nad informací ohledně telefonátu vyjádřilo znepokojení čínské ministerstvo zahraničí. Český resort zahraničí potvrdil, že čínské ministerstvo kontaktovalo český zastupitelský úřad v Pekingu.

Čínský resort podle Reuters uvedl, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu.

Pavel se v pondělí také sešel s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Probrali spolu nastavení vztahů a spolupráci do příštích měsíců. „Bezpečnostní rizika, kterým naše země čelí, vnímáme podobně. Počítám s pravidelným setkáváním a těší mě, že se má rozhodnutí budou opírat o kvalitní informace,“ uvedl Pavel na Twitteru. 

České televizi Pavel řekl, že také plánuje co nejdříve jmenovat Koudelku generálem, což nynější prezident Miloš Zeman opakovaně odmítal. O povýšení Koudelky do hodnosti generála mluvil Pavel už před volbami.

„BIS je připravena poskytovat prezidentu republiky maximální informační podporu, jak je to běžné ve vyspělých demokratických státech, a to všemi formami včetně pravidelných bezpečnostních briefingů,“ sdělil podle twitterového účtu BIS Koudelka.

Dosavadní prezident Miloš Zeman byl ke Koudelkovi a k celé BIS silně kritický a opakovaně ho odmítal jmenovat generálem. Příslušné návrhy mu předložila vláda Andreje Babiše (ANO) i Petra Fialy. Další návrh na povýšení současná vláda již dříve avizovala na období po volbách, až se funkce ujme nový prezident.

Setkání s nejvyššími ústavními činiteli se uskuteční ve středu

Tým nově zvoleného prezidenta Pavla v pondělí rovněž ladil podrobnosti schůzky s premiérem a předsedy obou komor parlamentu. První setkání Pavla s třemi nejvyššími ústavními činiteli začne ve středu v Senátu v šest hodin večer.

Šéfové obou parlamentních komor by chtěli hovořit nejen o zahraniční politice, ale i o domácích tématech. „Ať jsou to třeba možné změny zákonů nebo důchodová reforma či například některá jiná jednání, která se týkají důležitých zákonů,“ sdělil Vystrčil.

„Myslím, že je důležité si uvědomit, že veškeré zákony pan prezident podepisuje a je určitě v našem zájmu, aby je nevetoval, aby je nevracel do sněmovny k projednání,“ okomentovala Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová o setkání Petra Pavla s ústavními činiteli (zdroj: ČT24)

Premiér Fiala chce naopak s Pavlem mluvit zejména o sladění české zahraniční politiky. „Je to důležité z jednoho důvodu. Za zahraniční politiku je odpovědná vláda, tak to má a musí být. Ale současně víme, že hlava státu reprezentuje zemi navenek, a tudíž se na zahraniční politice podílí,“ uvedl předseda vlády.

Pavel se zahraničně-politickými tématy počítá, ale neočekává, že by například plány vlády ohledně důchodové reformy rozebírali již tento týden. „Jestli se toho dotkneme, tak to bude jen velice zhruba, protože tato první schůzka k tomu ani nemůže sloužit,“ podotkl.

S nově zvoleným prezidentem chtějí mluvit i zástupci opozice. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové chtějí přinášet i vlastní témata. „Představíme je a rádi o nich budeme mluvit, protože slovo prezidenta – byť nemá vlastní exekutivní pravomoc a jeho kompetence jsou omezené – má samozřejmě velkou váhu,“ prohlásila Schillerová. Petr Pavel již v neděli sdělil, že by se i se zástupci opozice rád sešel ještě do březnové inaugurace.

Co nejdříve se chce Pavel setkat také s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem, který je na návštěvě Srbska. Požádat ho chce o to, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí do konce svého mandátu, například aby nejmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, což Zeman nevyloučil.

Audit

Nový prezident chce také udělat audit na Pražském hradě. Důvodem je mimo jiné podezření z neoprávněného nakládání s tajnými dokumenty a jejich skartace. Pavel by chtěl, aby kontrola proběhla ještě před jeho inaugurací 9. března. Tento týden by o tom chtěl jednat se šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu.

„U hloubkových auditů vždy záleží na tom, jestli už existuje nějaké podezření nebo rizika z doby minulé, na který se nový vlastník, v tomto případě kancléřka, chce zaměřit. Nebo jestli je to jen prevence, to znamená, jestli náhodou tam nejsou (…) kostlivci ve skříni. V tomto ohledu může být audit poměrně široký, aby pokryl veškeré procesy a kontrolní chyby,“ vysvětlila ředitelka forenzní služby PwC Kateřina Halásek Dosedělová.

Pokud by byl audit široký, je podle Dosedělové spíše nereálné stihnout kontrolu ještě před inaugurací. „Pokud se bavíme o tom, že by měl audit obsáhnout celou instituci. Rozhodující také je období, na které se audit zaměřuje – tedy jestli půjde rok zpátky nebo půjde zpátky celé funkční období bývalého prezidenta,“ upřesnila v pořadu 90' ČT24.

Kateřina Halásek Dosedělová hovořila o auditu Správy Pražského hradu (zdroj: ČT24)

Do regionů se chce rovněž vydat před březnovou inaugurací, konkrétně do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Načerpat chce mimo jiné podněty od občanů pro jednání s vládou.

Vítězství Pavla v prezidentských volbách v pondělí oficiálně potvrdila Státní volební komise. Ve Sbírce zákonů budou výsledky zveřejněny pravděpodobně v úterý 31. ledna. Od 1. do 7. února poběží lhůta, v níž je možné napadnout průběh a hlasování u Nejvyššího správního soudu.

Prezident se ujímá funkce složením slibu, do té doby nemá podle ústavních právníků žádné pravomoci. Do inaugurace, která je v plánu 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu, má Pavel neformální vliv, může se scházet s dalšími ústavními činiteli a podávat nezávazné podněty.