Skladby egyptského mistra v podání Izraelce Shaheena

Skladby egyptského mistra v podání Izraelce Shaheena

Pořad v souvislostech


Hudební kompas: Simon Shaheen
Budeme vysílat

Hudební kompas: Terrible 2s
Hudební kompas: Halva
Hudební kompas
Vysílali jsme

Hudební kompas: Kamasi Washington
Hudební kompas: Fanfare Ciocărlia
Hudební kompas: Petra Hermanová
Audioarchiv
30. ledna 2023 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

V říjnu 2022 vyšlo album s hudbou egyptského skladatele Mohameda Abdela Wahaba v podání izraelského loutnisty a houslisty Simona Shaheena. Představíme si je v úterý 31. ledna 2023 v odpoledním vydání rubriky Hudební kompas.

Mohamed Abdel Wahab byl zpěvák, herec a skladatel, výrazná postava blízkovýchodní kulturní scény. Přezdívá se mu „otec moderní egyptské písně“. Původně se věnoval filmu a po návštěvě Paříže – ještě před polovinou 20. století – uvedl do Egypta žánr muzikálu. Od roku 1950 se pak soustředil především na hudbu – jednak zpíval, jednak složil více než 1800 písní, ve kterých propojoval arabské hudební kořeny se západními tanečními styly jako valsem nebo rokenrolem. Proslavil se také jako autor několika státních hymen – Tuniska, Ománu. Libye a Spojených arabských emirátů – a výrazně upravil a přepracoval také egyptskou státní hymnu. Když v roce 1991, vystrojil mu Egypt státní pohřeb, při kterém například rakev vezl vůz tažený šestispřežím.

I více než 30 let po Wahabově smrti jeho tvorba na Blízkém východě rezonuje. V říjnu 2022 vyšlo v reedici album, které vzniklo původně v roce 1990, tedy ještě za skladatelova života, a na kterém jeho skladby hraje izraelský loutnista Simon Shaheen. Ten začínal už jako pětiletý s houslemi, později studoval arabskou literaturu a hudbu na univerzitě v Tel Avivu a v roce 1980 odešel do Spojených států. V současné době žije v New Yorku, kde se dál věnuje hudbě Blízkého východu, kterou propojuje s jazzem a západní klasickou hudbou. I když je sám arabské národnosti, pravidelně spolupracuje i s židovskými hudebníky a je také autorem hudby k různým filmovým dokumentům. Se svou skupinou Qantara byl nominován na Grammy. Na albu The Music Of Mohamed Abdel Wahab hraje Wahabovy skladby na arabskou loutnu, housle a violu. Album produkoval jeho vrstevník, světově uznávaný producent Bill Laswell. 

https://zehra.bandcamp.com/album/the-music-of-mohamed-abdel-wahab

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!