europ_asistance_2024



GS Trophy se vrací do Afriky

Co před 15 lety začalo jako taková nesmělá akce pro pár lidí, z toho je dnes velká a prestižní offroadová soutěž. BMW nyní prozradilo, kde se bude konat další, již devátý ročník GS Trophy – pojede se v Namibii!

Tohle je vlastně jedinečný formát, který od jiných značek neznáme – BMW vezme svoje motorky (a že jich v posledních letech je dost přes stovku) a uspořádá obrovskou mezinárodní soutěž mnoha týmů, přičemž se nesoutěží jenom v tom, kdo dokáže nejrychleji přejet vyznačenou trasu z místa A do místa B. Tady jde taky o zábavu, schopnost týmové spolupráce a improvizace, o přátelství. Jasně, je to marketingový nástroj bavorské značky, zaměřený na propagaci svých produktů, ale provedený takovým stylem, že vás baví ho dobrovolně sledovat. A co si budeme vyprávět, kdo by se nechtěl zúčastnit?

Celým jménem se soutěž jmenuje BMW Motorrad International GS Trophy a má ve všech bodech zahrnovat to, čím jsou modely GS typické: zábava, dobrodružství, výzvy. Koná se každé dva roky, loni jsme měli evropské kolo v Albánii, předtím to byla Oceánie (2020), Mongolsko (2018), Thajsko (2016), severoamerická Kanada (2014), Jižní Amerika (Chile, Argentina 2012), Jižní Afrika (JAR, Svazijsko, Mosambik 2010) a vše začalo v severoafrickém Tunisku v roce 2008. V roce 2024 se GS Trophy vrátí tam, kde začala, tedy do Afriky. Jejím dějištěm bude Namibie, krásná země na západním pobřeží jižní Afriky se dvěma pouštěmi a průměrnou nadmořskou výškou 1700 m n. m. Silniční síť země tvoří cca 45 000 km, ovšem pozor, asfaltovaných je asi jenom 20 %, zbytek jsou prašné štěrkové cesty, takže ideální pro GS. BMW ještě neřeklo, na jakých GS se pojede, vždycky je to jeden typ (pro soutěžící, doprovod jezdí i na jiných) a samozřejmě to nahrává spekulacím, že by to mohlo být na nástupci R 1250 GS, o němž se tak intenzivně diskutuje. Uvidíme.

GS Trophy 2024 se zúčastní 22 týmů (tzn. 60 závodníků), a to ve složení 16 mužských a šest ženských. Bude vypsáno 15 národních kol (Brazílie, Benelux, Čína, Německo, Francie, Itálie, Indie, Japonsko, Latinská Amerika, Mexiko, Blízký Východ, JAR, Jižní Korea, Velká Británie, USA) a poslední 16. bude určené pro ty, kdo se chtějí kvalifikovat do mezinárodního týmu. Tato kvalifikace proběhne 7.-8. července při BMW Motorrad Days v Berlíně, takže bude zase po čase možnost, mít na GS Trophy také svého zástupce. V letech 2012, 2014 a 2016 totiž startoval i tým CEE (střední a východní Evropa), přičemž poprvé to byli pouze Poláci, ovšem při druhém podniku jsme měli v tehdy tříčlenném týmu Karla Řeháčka a při třetím Honzu Žlábka, přičemž Karel si tehdy z Kanady odvezl vítězství a Honza z Thajska čtvrté místo. Pokud se chcete pokusit na jejich úspěchy navázat, tak si pohlídejte web GS Trophy, kde by se měly v březnu spustit registrace, a potom musíte zaválet v Berlíně při kvaldě. Kdo pojede?

Informace o redaktorovi

Jan Rameš (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 174 cm

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist