V posledních měsících se toho kolem seriálového univerza Zaklínače od Netflixu mnoho událo. Ovšem rozhodně se nejedná o žádné veselé zprávy. Prvním velkým šokem byla informace o tom, že Henry Cavill po chystané třetí řadě odstoupí z role Geralta z Rivie, kterou pro další sezóny přenechá Liamu Hemsworthovi. A jelikož Cavillův výkon byl jednou z mála věcí, kterou mnohdy chválili i zapřisáhlí hejtři celého seriálu, tak to pro budoucnost série nevěstí nic dobrého.

Pak tu máme další šok v podobě spin-offu jménem Blood Origin, který je právem zatracován do horoucích pekel. A i přestože původní netflixová série bude pokračovat dál, nedávno vyšlo najevo, že celý seriál by nakonec mohl skončit už po své páté řadě.

Jak už nějaký ten pátek víme, na začátku podzimu minulého roku dal Netflix zelenou k vytvoření čtvrté řady, ovšem zároveň se už také počítá i s řadou pátou. Obě dvě by se navíc měly natáčet souběžně, což je důležitá informace. Scénář k oběma řadám by měl vznikat přibližně po celou polovinu roku 2023, ovšem zatím není jasné, kdy přesně dojde k hlavní části produkce.

Bude ale pátá řada opravdu poslední? Na tuto otázku ještě neznáme definitivní odpověď, nicméně v seriálové branži je vcelku běžné, že když se mají dvě sezóny natáčet souběžně, v mnoha případech to znamená, že se už jedná o finále celého seriálu. Tudíž šance na to, že Zaklínač bude zakončen po páté řadě, nejsou kdovíjak malé. Navíc lze celkem bezpečně předpokládat, že kvůli odchodu Cavilla z role Geralta ztratí někteří fanoušci o seriál zájem, což se může negativně promítnout na následné sledovanosti. A asi všichni víme, co se stane seriálům, které si nevedou podle představ Netflixu, že?

Pokud by však měl Zaklínač skutečně skončit už po páté řadě, seriálový příběh by sebou měl trochu mrsknout. První řada byla v podstatě taková jedná velká expozice, která se lehce dotkla určitých dějových linek z knihy Krev elfů a zadaptovala několik povídek. Druhá řada byla zas adaptací Krve elfů, přičemž řada třetí by si zas měla posvítit na události z dílu Čas opovržení. Po těchto titulech na nás ale ještě čekají události z knih Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní jezera. Je proto otázkou, zda se podaří veškeré podstatné dějové linky z těchto knih narvat do zbývajících dvou sezón. Tedy samozřejmě v případě, že budou skutečně poslední. 

Třetí řada Zaklínače se každopádně nachází v postprodukci, přičemž bychom se jí měli dočkat v létě tohoto roku.

Na tvorbě čtvrté řady se tak budou podílet scenáristé jako showrunnerka Lauren Hissrich, Mike Ostrowski, Tania Lotia, Haily Hall, Rae Benjamin, Clare Higgins, Javier Grillo-Marxuach, Matthew D’Ambrosio a Troy Dangerfield.