Folklorní okénko: Muzika v krvi - Bruštíkovi ze Strání

Folklorní okénko: Muzika v krvi - Bruštíkovi ze Strání

Nalaďte si Folklorní okénko ve středu 1. února v 16 hodin. Další pokračování cyklu Muzika v krvi o zpěváckých a muzikantských rodech v lidové písni nás zavede do podhůří Bílých Karpat, na moravsko-slovenské pomezí.

Rod Bruštíků z obce Strání pod Javořinou je lidové písni oddaný už v několikáté generaci: (pra)babička Kateřina Ševčíková byla zpěvačkou, souputnicí legendární Alžběty Končitíkové (maminky Vlasty Grycové), dědeček Antonín Bruštík zpíval a hrál v dechovce na "hornu", bratři Tonda, Jožka a Radek hrají v Cimbálové muzice Strýci (doprovázeli mimo jiné výjimečnou straňanskou zpěvačku Vlastu Grycovou), generace starších potomků hraje v muzice Mladí Bruštíci a nemladší talent Natálie Bruštíková už zpívá a hraje jako dětská sólistka BROLNu a primuje dětskou cimbálovou muziku Straňáci při ZUŠ Strání. Našimi hosty ve studiu byli cimbalista a zpěvák Radek Bruštík, jeho syn Daniel a dcera Natálka.

Ve studiu Proglasu jsme přivítali naše hosty – pana magistra Radka Bruštíka, odborníka na informatiku a počítače - zde ovšem především cimbalistu a zpěváka Cimbálové muziky Strýci, a jeho dva potomky: syna Daniela, houslistu a zpěváka cimbálové muziky Mladí Bruštíci, a dceru Natálku, houslistku a zpěvačku, v jejích dvanácti letech už zkušenou sólistku BROLNu a primášku školní cimbálové muziky Straňáci při ZUŠ Strání.

Hudební ukázky jsme začali nahrávkou BROLNu z přelomu 70. a 80. let minulého století, na níž jsou zachyceni tehdejší dětští zpěváci Radek a Jožka Bruštíkovi s písní Pod Javorinú. K té se posluchači od Radka Bruštíka dozvědí, že všichni tři bratři - Antonín, Josef i Radek Bruštíkovi - začali zpívat (a pořizovat nahrávky) s BROLNem už v polovině 70. let, také v rámci soutěže Československého rozhlasu Děti a píseň (řada nahrávek, tzv. trvalek, se dochovala dodnes). Protože běžně hráli a zpívali doma, nebylo to pro ně nic těžkého ani neobvyklého - díky rodinnému zázemí: babička z matčiny strany, paní Kateřina Ševčíková, patřila ke skupině zpěvaček kolem maminky Vlasty Grycové - Alžběty Končitíkové, které zpívávaly na svatbách i jiných oslavách, které také společně připravovaly: napekly, navařily, staraly se o zábavu. Běžně také pečovala o vnuky a s nimi též zpívala při každé příležitosti - při práci na poli, vaření nebo uklízení. Otec Antonín Bruštík byl hudební samouk, přesto zvládl hru na roh (hornu) a hrával i zpíval v dechové muzice; naučil se také na akordeon a své tři syny postupně přihlásil do hudební školy na housle (přestože tehdy "vládla" spíše dechovka a smyčcové nástroje byly i na umělecké škole v menšině), i když to znamenalo dojíždění několikrát týdně do okresního města - ve Strání tehdy "lidová škola umění" ještě nebyla. Doma se běžně muzicírovalo, hrávalo pod vedením otce s harmonikou. Zpívaly se koledy, hrálo se na rodinných oslavách. Mladí Bruštíci prošli řadou hudebních soutěží (mj. Zazpívej, slavíčku, Děti a píseň). V roce 1979 se rodina přihlásila do zábavné televizní soutěže Zpívá celá rodina v sestavě babička-otec-nejmladší syn Radek. "Byl jsem takový žolík," vzpomíná v pořadu Radek, "starší sourozenci už měli zkušenost s nahrávkami s BROLNem, který účinkující doprovázel - tak aby to bylo vůči ostatním soutěžícím spravedlivé, nastoupil jsem já, nejmladší; bylo mi tehdy sedm."

 Při nahrávkách s BROLNem učaroval Radkovi impozatní cimbál a jeho mistr - výjimečný muzikant Ján Gašpar Hrisko, který se malému nadšenci v pauzách mezi nahráváním ochotně věnoval, stejně jako primáš BROLNu Radek Zapletal, který pro malé zpěváky upravoval písňové aranže. Na oba a na své osudové rozhodnutí dnešní dospělý muzikant-cimbalista s dojetím zavzpomínal: "To jsou dvě jména, na která nezapomenu. A už v téj první třídě jsem doma vzdoroval - žádné poklúzání, žádné domácí úkoly nebudu dělat, dokud nebude doma cimbál!" Vyvzdoroval si ho - hru na cimbál pak studoval u Jiřího Chovance na LŠU v Uherském Brodě v 80. letech minulého století.

Radek Bruštík s úctou zavzpomínal i na rodinnou větev Bruštíků z otcovy strany, která se usídlila za oceánem - v době, kdy se po první světové válce zvedla vystěhovalecká vlna zejména do Spojených států, vyjeli tam ve dvacátých letech za prací do Detroitu i dva bratři jeho dědečka. Už zde zůstal a proslavil se především jeho prastrýc Josef (Joseph) Brustik, který - sám výjimečný muzikant ovládající několik nástrojů - zde koupil a dlouhá léta řídil vlastní rozhlasové studio. Stal se mezi místními muzikantskou celebritou a dostalo se mu ocenění v Síni slávy (Hall of Fame) Polkafestu státu Michigan v USA.

Všichni tři bratři prošli celou řadou muzikantských sestav - sám Radek zavzpomínal na ty, jimiž prošel od dětství přes gymnaziální a vysokoškolská studia: Javorinka ze Strání, Šablička, Olšavěnka a JAKUB při gymnáziu v Uherském Brodě, v Brně pak Slovácký krúžek a Polana; spolupracovali s cimbálkami především z Brodu (Šabla, Burčáci, Brozané, Vlčnovjan, Rozmarýn, Lipina), z Kyjova (Lúčka, Javor) i s Kopaničárem ze Starého Hrozenka. Po absolutoriu na brněnské univerzitě se Radek vrátil do Strání a připojil se k Cimbálové muzice Strýci (založena 1978, Radek zpíval jako host už od 1987), kde se později sešel s oběma svými bratry - a hraje s nimi dodnes; kapela doposud vydala dvě CD (Ej, veru nebudem, 1994 a Zpod Javoriny, 2020), kde rovněž prezentovala svou dlouhodobou spolupráci se straňanskou zpěvačkou Vlastou Grycovou, která na obou albech hostuje. Hrávají běžně na Fašanku, při různých slavnostních příležitostech - od svateb až po pohřby (jak je zachyceno ve filmovém dokumentu pro pořad Folklorika). Primášem muziky je ing. Václav Málek, synovec výborného zpěváka Luboše Málka, někdejšího primáše Olšavy. Momentálně má muzika podle Radka Bruštíka "asi dvanáct členů a hrají ti, kteří mají momentálně čas". (Je osobitou zvláštností, že muziku tvoří výhradně vysokoškoláci: až na Radka Bruštíka a basistu Davida Smetanu, kteří jsou nositeli titulu Mgr., jsou všichni ostatní inženýři :-). ) Trvale spolupracují se souborem Javorina, se kterým procestovali mnoho zemí Evropy.

Trojice bratří už má své následovníky. Na počátky kapely Mladí Bruštíci zavzpomínal Daniel:"No, já jsem u toho přímo nebyl, to mi byly dva roky - ale vím, že to bylo v roce 2005, první vystoupení - Svatoštěpánské koledování v kostele. Tím pevným základem byli mí bratranci a sestřenice a můj bratr David Bruštík ..." Šlo vesměs o odchovance ZUŠ ve Strání, ze třídy paní učitelky Aničky Přikrylové, primášky cimbálové muziky Husličky a dcery Vlasty Grycové (další propojení rodů (!). Šlo jmenovitě o syny nejstaršího z bratrů-zpěváčků Antonína Bruštíka, Antonína Bruštíka mladšího (housle prim) a Adama Bruštíka )houslové kontry), potomky Josefa (Jožky) Bruštíka Adélku Bruštíkovou (houslový terc) a Šimona Bruštíka (zpěv), který dospěl v posilu; Radkovi potomci jsou - jak jinak - cimbalista muziky Mladí Bruštíci David Bruštík a zpěvák Daniel Bruštík, host našeho pořadu. Muzika měla i basistku Žanetu Zámečníkovou a flétnistku Kláru Tinkovou, ale dvouletá covidová pauza způsobila, že se z mládežnické cimbálové muziky víceméně nuceně stala muzika rodinná. Daniel s úctou vzpomněl i otce Radka, který se muzice v jejích začátcích důsledně věnoval a hodně je naučil. Jeho zpěváckými vzory jsou kupodivu mistři kantilény, tenoristé s velkým rozsahem - Jožka Černý, Karel Gott a Vojta Dyk.

Hvězdou rodiny je v současnosti zanedlouho třináctiletá zpěvačka a houslistka Natálie Bruštíková, která hraje prim a zpívá ve školní cimbálové muzice Straňáci při ZUŠ Strání pod vedením Aničky Přikrylové. Kromě "svých" rodinných muzik Strýci a Mladí Bruštíci už pravidelně hostuje na vystoupeních a nahrávkách s BROLNem. Vzpomněla si na první živé vystoupení s tímto tělesem - byl to v roce 2018 koncert k sedmdesátinám jejího velkého pěveckého vzoru, straňanské legendy Vlasty Grycové, z jejíhož repertoáru si ráda vybírá i pro sebe. Natáčení snímků s BROLNem (její písnička Ke Straní cestička je na výročním dvojalbu BROLN 7O) si užívá, oceňuje profesionalitu soboru a těší se na další spolupráci. Kromě zpěvu je také výbornou houslistkou, dojíždí na konzultace na brněnskou konzervatoř, ale o profesionální hudební dráze prozatím nepřemýšlí.

Radek Bruštík s respektem vzpomněl Strání jako obec s vynikajícím nejen hudebním, ale obecně společenským zázemím - funguje zde několik dechových i cimbálových muzik, řada spolků a zájmových uskupení. Společným dílem celé obce bývá fašank, na který se samozřejmě připravují všichni muzikanti z rodiny - také protože letošní fašankové oslavy budou ve znamení nedožitých osmdesátých narozenin paní zpěvačky Vlasty Grycové, se kterou Bruštíci hodně spolupracovali a o letošním třetím únorovém víkendu (16.-21. února) budou participovat na celé řadě akcí Fašanku 2023 ve Strání - a už pilně hrají a nacvičují. Nezbývalo nic než jim popřát zdraví a spoustu dobré muziky.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!