Pozor! Následující článek obsahuje spoilery k deváté řadě seriálu Dexter.

Jeden z nejlepších a nejpopulárnějších (plus z mého osobního pohledu i nejmilovanějších) seriálů nultých let byl jednoznačně Dexter, ve kterém Michael C. Hall ztvárnil nejsympatičtějšího sériového vraha Ameriky. Možná i vám ale seriál zlomil srdce svou osmou řadou, jejíž úděsnost by mohla v mnohém konkurovat i třeba poslední sezóně Hry o trůny.

Nějakou dobu to vypadalo, že je seriál definitivně u konce, ale pak přišlo velice příjemné překvapení v podobě řady deváté, která nesla název New Blood. Ta na stanici Showtime premiérovala na konci roku 2021. Mnozí fanoušci se tak zaradovali, že Dexter konečně dostane řádně uspokojující zakončení. Ale i přestože byla devátá řada po většinu své doby kvalitní podívanou, poslední epizoda byla pro mnohé fanoušky opět hořkou pilulkou, protože ze slíbeného řádného finále se vyklubalo další zklamání.

Konec si ale zároveň nechal tak trochu pootevřená vrátka pro případný nový seriál, který by na Dextera navázal. Dočkáme se ho ale vůbec? 

Možná ano. Ale spíše na něj naváže z opačné strany. Mnozí fanoušci se dohadovali o tom, že další seriál z onoho univerza by se tentokrát mohl zaměřil na Dexterova syna Harrisona, který na konci deváté řady odjíždí autem pryč. A vzhledem k tomu, že i sám Harrison se potýkal se svým Temným pasažérem, tedy nutkáním zabíjet, tak by tím mohl navázat na odkaz svého nyní již definitivně mrtvého otce. K ničemu takovému ale patrně nakonec nedojde.

Server TVLine totiž uvedl, že stanice Showtime místo toho uvažuje o prequelovém seriálu, který se zaměří na Dexterova mladá léta. To znamená, že bychom se pravděpodobně podívali do období, kdy byl Dexter ještě dvacátníkem, který příliš zkušeností se zabíjením padouchů ještě nemá. Pokud by se ale mělo jednat o prequel, patrně by to znamenalo, že našeho starého dobrého Řezníka ze zálivu by už musel ztvárnit mladší herec. Michael C. Hall ale pro mnohé fanoušky k celému univerzu neodmyslitelně patří, pro mnohé z nich tudíž bude těžké představit si v roli někoho jiného. Každopádně uvidíme, co s sebou přinesou nadcházející měsíce. 

Není ale příliš velkým překvapením, že Showtime stále nechce pustit Dextera k vodě. Devátá řada totiž měla tu největší sledovanost v historii všech seriálů, které pod stanicí kdy vyšly. V rámci postupného vydávání jednotlivých epizod seriál sledovalo až 8 milionů lidí týdně. Dexter tak sesadil z trůnu kriminální seriál Homeland, jehož finále třetí řady sledovaly tři miliony diváků.

O návrat do seriálového světa projevil zájem i Clyde Phillips, který měl jakožto showrunner seriál pod palcem jak během jeho prvních čtyř řad, tak i během řady deváté.

Ocenili byste prequel Dextera?