Jak se zdá, ačkoliv má Alan Wake 2 vyjít během tohoto roku, studio Remedy ještě není připravené hru naplno odhalit. Ale stejně jako temnota nemohla navždy zůstat uvězněná pod hladinou jezera Cauldron, ani nové informace o novince finských tvůrců nemůžou věčně zůstat pod pokličkou. Dokazuje to třeba nový článek serveru GamesRadar+.

GamesRadar+ z větší části pouze shrnuje, co už o plnohodnotném pokračování kultovního thrilleru z roku 2010, jež má tentokrát spadat do žánru survival hororu, víme. Nebo spíš nevíme. Autor článku také z nějakého důvodu zapomíná, že originální Alan Wake i spin-off Alan Wake's American Nightmare dávno vyšly i na PC. Tudíž mylně uvádí, že až Alan Wake Remastered z roku 2021 zařídil odchod Alana z ekosystému Xboxu a že si American Nightmare nezahrajete, pokud nemáte přístup ke konzoli od Microsoftu.

Přesto je tu jedna novinka. A to skutečnost, že hráči, kteří absolvovali předchozí tituly od Remedy, se zjevně mají na co těšit. Alan Wake i Control z roku 2019 se koneckonců odehrávají v jednom a tom samém světě, který známe pod názvem Remedy Connected Universe, proto na znalce čeká nejedno překvapení a pomrknutí. Samozřejmě ale platí, že by pro vás měl být Alan Wake 2 vhodný i v případě, že vám třeba název Bright Falls nic neříká.

„Když jsme vytvářeli koncept pro Alana Wakea 2, dost jsme mysleli na to, že chceme vytvořit zážitek, který uvítá všechny - nové hráče, kteří nemusí být obeznámeni s Alanem Wakem nebo s Remedy Connected Universe, i naše fanoušky, kteří už s námi byli na cestě a užili si předchozí hry od Remedy. Pokud jste hráli hry ze série Alan Wake, Control a DLC Control: AWE, samozřejmě budete moci odhalit mnohé spojitosti, kousky historie a povědomé postavy,“ prohlásil herní ředitel Kyle Rowley pro GamesRadar+.

Zatím samozřejmě není jasné, co přesně na fanoušky čeká, raději ale nepočítejte s tím, že se už po pěti minutách hraní setkáte s Jesse Faden, hlavní hrdinkou Control. Je ale zjevné, že v Remedy nehodlají léta budovaný koncept jejich sdíleného herního univerza jen tak opustit. Bylo to přitom právě zmíněné DLC AWE pro Control, které v roce 2020 příběhy Alana Wakea a Jesse Faden oficiálně propojilo.

Zajímavé také je, že Rowley výslovně zmiňuje předchozí hry ze série Alan Wake, ne pouze první díl. Přitom Alan Wake's American Nightmare je skutečnou odbočkou, která dějově stojí zcela mimo příběhovou linii, na níž má Alan Wake 2 navázat. Technicky vzato jde pouze o epizodu pošahaného seriálu Night Springs, kterou při návštěvě motelu sleduje v televizi Alanův blízký přítel Barry Wheeler. Že by ale v Remedy přesto chtěli American Nightmare nějakým způsobem zužitkovat? Pro tuto chvíli je to rozhodně možné.

Alan Wake 2, o jehož vydání na všech platformách se postará divize Epic Games Publishing, vyjde v roce 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5. Remedy připravuje také Max Payne 1&2 remake, Control 2, dosud nepojmenovaný kooperativní spin-off ze světa Control, jenž zatím známe pod pracovním názvem Condor, a kooperativní free-to-play střílečku s pracovním označením Vanguard. Minimálně Control 2 a Condor budou spadat do Remedy Connected Universe.