Pavel hovor s tchajwanskou prezidentkou předem konzultoval s Lipavským

foto Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, 30. ledna 2023.

Praha - Obsah pondělního telefonátu s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen konzultoval zvolený prezident Petr Pavel předem s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Na dnešním briefingu Pavel novinářům řekl, že v žádném případě nepřekročil hranice. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nabídla místo v delegaci pro svoji březnovou cestu na Tchaj-wan i zástupci Pavlova týmu. Zvolený prezident zatím neví, zda to někdo z jeho kanceláře využije.

Pavlův telefonát s tchajwanskou prezidentkou vyvolal protesty čínské strany. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl během volební kampaně. Čína také ve čtvrtek označila plánovanou návštěvu Adamové na Tchaj-wanu za nesprávné rozhodnutí a vyzvala k jejímu zrušení.

"Při plném vědomí citlivosti tohoto tématu jsem telefonát a jeho obsah dopředu konzultoval s ministrem zahraničí. Nechal jsem si znovu zdůraznit, jaké jsou principy naší zahraniční politiky ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu a jsem toho názoru, že jsem v žádném případě nepřekročil hranice, které jsou stanoveny pro tyto principy," řekl dnes Pavel.

Pekarová Adamová plánuje Tchaj-wan navštívit na konci března. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. O cestě i dalších tématech ve středu jednala prostřednictvím videohovoru s tamním ministrem zahraničních věcí Josephem Wu.

"Zazněla nabídka, že by měla místo v sestavě, ale ještě jsme se nebavili o tom, jestli takovou nabídku využijeme a jestli někdo z kanceláře by se takové cesty zúčastnil," uvedl Pavel.

Pavel po sobotním vítězství v prezidentské volbě nad expremiérem Andrejem Babišem (ANO) už telefonoval také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a polským prezidentem Andrzejem Dudou.

"Všechny telefonické hovory, které jsem měl, byly iniciovány ze zahraničí a byly motivovány gratulací k úspěchu ve volbách, případně vyjádřením naděje na úzkou spolupráci," řekl Pavel. "V žádném z těchto hovorů neproběhlo nic, co by jakkoli zavánělo předstíráním pravomocí prezidenta. Spíše šlo o vyjádření vůle na dobrou spolupráci a zahájení práce na termínech návštěv," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď