České studio Charles Games si udělalo mezi hráči jméno díky historickým hrám Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation. Teď přichází s novým projektem, ve kterém budeme zachraňovat planetu.

Beecarbonize je karetní strategická výzva i klimatická simulace a vaším protivníkem jsou uhlíkové emise a klimatická změna. „Zvládnete proměnit průmysl, upravit zákony a chránit přírodu tak, abyste přežili?“ ptají se autoři v tiskové zprávě.

Herní karty představují vynálezy, zákony, společenské nebo průmyslové pokroky. Každá přitom vychází ze skutečného klimatického výzkumu. Navíc se budete setkávat s náhodnými globálními událostmi, kvůli kterým možná budete muset změnit svou strategii. Postupně odemknete nové karty v herní encyklopedii a vytyčíte svou cestu k budoucnosti.

Zkoumat budete nejpokročilejší technologie, rozhodovat o vývoji společnosti, chránit přírodu a modernizovat průmysl, abyste snížili uhlíkové emise. „Ale pozor: Přežijete jen, když se zdroji budete nakládat opatrně,“ upozorňují.

Jsou vám bližší průmyslové reformy, občanské iniciativy nebo ochrana ekosystémů? Vyřešit klimatickou změnu a zvládnout znečištění jde mnoha různými cestami. Zachránit planetu ale není nic jednoduchého. Čím více emisí vyprodukujete, s tím náročnějšími výzvami a událostmi se budete muset vypořádat.

Budete muset vyvažovat výrobu energie, sociální reformy, ekologická opatření a vědecký výzkum. „Opustíte fosilní paliva hned jak to půjde? Nebo se nejdřív zaměříte na technologie pro zachytávání uhlíku? Experimentujte s novými strategiemi a nebojte se to zkoušet znovu.“

Svět bude na vaše rozhodnutí reagovat. Víc emisí znamená víc záplav nebo monzunů, když investujete do jaderné energie, riskujete nukleární katastrofu. „S každým pokusem se poučte a možná se vám podaří překonat environmentální katastrofy, společenské nepokoje a možná odvrátit i vyhynutí života na celé Zemi.“

Hra Beecarbonize byla vytvořena ve spolupráci s předními klimatickými experty z neziskové organizace Člověk v tísni v rámci projektu 1Planet4All financovaného z prostředků Evropské Unie. Vyjde zdarma již 1. 3. pro iOS, Android a PC.