Během posledních dnů jsme se dozvěděli o neslavném konci hned několika live service titulů, ale jen u málokterého projektu nás tento konec překvapuje méně než u CrossfireX. A to navzdory faktu, že primárně multiplayerová free-to-play střílečka od společnosti Smilegate vyšla ve verzi pro Xbox One a Xbox Series X|S teprve na začátku minulého roku. Jenomže už od té doby se hra potýká se značnými technickými problémy, nemluvě o velmi negativním kritickém přijetí dvou placených singleplayerových kampaní, na nichž pracovalo finské studio Remedy, jež stojí za klasikami jako Max Payne, Alan Wake nebo Control.

Kampaním nepomohl ani fakt, že k jedné z nich měl bezplatný přístup každý předplatitel Game Passu. A právě nedávno oznámené odstranění kampaně z nabídky Game Passu značilo, že je něco špatně. Nově to potvrdili sami tvůrci multiplayerové složky hry ze Smilegate, kteří oznámili, že už za několik měsíců zcela vypnou servery CrossfireX. Pokus převést úspěch počítačové série Crossfire, která se na asijských trzích těší obří popularitě, na západní trh a na konzole tedy nevyšel.

Servery CrossfireX se konkrétně navždy odporoučí 18. května/mája 2023. Už nyní si v souvislosti se hrou nemůžete nic koupit za skutečné peníze a přirozeně v následujících měsících nedojde na žádný nový obsah. Pokud jste si ale něco koupili v posledních 14 dnech, dostanete možnost zažádat o vrácení peněz. Do okamžiku vypnutí serverů, které způsobí i smazání všech uživatelských dat a profilů, však bude stále otevřen in-game obchod, abyste mohli utratit veškerou herní měnu.

Asi nejzajímavější na celé věci je skutečnost, že jakmile dojde k vypnutí serverů CrossfireX, nebudou přístupné ani singleplayerové kampaně od Remedy. Konkrétní důvod ztráty nepovedených kampaní nicméně Smilegate neuvádí. Pouze v souvislosti s multiplayerem hovoří o neúspěchu při snaze dostat hru s pomocí oprav či nových map, herních módů a událostí na potřebnou kvalitativní úroveň. Zkrátka a dobře se zdá, že nejen hráči, ale ani tvůrci nebyli se stavem CrossfireX dlouhodobě spokojení.

Pokud byste snad přesto měli hlad po světě série Crossfire, můžete na Steamu sáhnout po real-time strategii Crossfire: Legion, která na konci minulého roku opustila předběžný přístup. Na asijském trhu je pak nadále v provozu projekt Crossfire HD, jenž s CrossfireX sdílí určité množství herních prvků a obsahu.

Dokonce by měl stále nabízet obě singleplayerové kampaně od Remedy, jelikož byly původně určené nejen pro CrossfireX na Xbox, ale i pro Crossfire HD na PC. Na západní trh však HD verze dosud nepronikla, takže snaha zkusit si obě kampaně do budoucna nebude zcela nemožná, ale pravděpodobně nebude příliš příjemná a pohodlná.