Nová pražská vláda nepočítá s Kordovou Marvanovou. ‚Dozvěděla jsem se to včera,‘ říká politička

V minulém volebním období byla radní za STAN, pro loňské komunální volby ale přešla ke Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Nová magistrátní koalice, kterou se povedlo složit až čtyři měsíce po volbách, s Hanou Kordovou Marvanovou ale nepočítá. Vyplývá to z návrhu koaliční smlouvy mezi Spolu, Piráty a STAN, který má redakce k dispozici.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 14:38 6. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Marvanová

Hana Marvanová | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve vznikající 11členné radě hlavního města usednou tři zástupci ODS, dva TOP 09, čtyři Piráti a dvojice za STAN. Nakonec v ní budou chybět lidovci. Místo toho obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva.

V zastupitelstvu bude mít nová magistrátní většina oporu 36 hlasů z celkem 65. Mohlo to být i o jedno křeslo víc, Spolu ale s Kordovou Marvanovou nepočítá.

Sama politička pro iROZHLAS.cz řekla, že neví, proč v návrhu smlouvy chybí. „To se zeptejte Spolu, dozvěděla jsem se to včera (v neděli – pozn. red.), obracela jsem se na vyjednavače klubu a Spolu, ti ale nereagovali,“ popsala.

Politolog: Kordová Marvanová zatáhla za záchrannou brzdu. Pražské vyjednávání je opět na bodě nula

Číst článek

Podle svých slov ale přitom celou dobu dávala najevo, že takovýto koaliční půdorys podporuje. „Jsem ráda, že se taková koalice sestaví, podporovala jsem to od září, takže věcné důvody mé vynechání mít nemůže,“ doplnila.

Důvodem je prosincové hlasování, kdy se rozhodla nepodpořit již předdomluvenou volbu Bohuslava Svobody novým primátorem. Spolu jej chtělo prohlasovat se zastupiteli ANO, hlas Kordové Marvanové jim ale k nejtěsnější většině chyběl. Koalice Spolu s jejím hlasem ale počítala a potřebovala jej.

Svoboda na to tehdy reagoval tím, že ho mrzí, že „někteří zastupitelé upřednostňují osobní propagaci před dobrem Pražanů“.

Bendovo potvrzení

Koalice Spolu má v zastupitelstvu 19 křesel, koaliční smlouvu má ale podpisem stvořit jen 18. Podle zdrojů Českého rozhlasu z vedení města se kvůli tomu měnily i formulace stvrzení návrhu koaliční smlouvy tak, aby byli zastupitelé jmenovitě vypsáni, místo aby byli zahrnuti do souhlasu celého klubu.

V Praze vznikla koalice, zástupci Spolu, Pirátů a STAN dokončili smlouvu. Primátorem bude Svoboda

Číst článek

Poslanec, předseda pražské ODS a jeden z hlavních vyjednavačů Marek Benda pro iROZHLAS.cz potvrdil vynechání Kordové Marvanové kvůli výše uvedeným důvodům.

„Koalice Spolu může garantovat pouze 18 zastupitelů. Po minulých zkušenostech nemůžeme s jejím hlasem stoprocentně počítat, o čemž jsme naše budoucí koaliční partnery informovali a ti to chápou,“ popsal Benda.

Dodal však, že Kordová Marvanová zůstává členkou klubu Spolu a její případné vyloučení není na pořadu dne.

Návrh koaliční smlouvy má redakce k dispozici, nyní jej schvalují jednotlivé strany ve svých orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole.

nová pražská rada

  • primátor Bohuslav Svoboda (ODS) – gesce bezpečnosti, energetiky a zahraničních vztahů
  • 1. náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) – doprava
  • náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – sociální věci, bydlení a zdravotnictví
  • náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) – kultura, cestovní ruch, památková péče, výstavnictví, animal welfare
  • náměstkyně Jana Komrsková (Piráti) – životní prostředí a klimatický plán
  • náměstek Petr Hlaváček (STAN) – územní a strategický rozvoj
  • člen rady Zdeněk Kovářík (ODS) – finance, rozpočet, fondy a podpora podnikání
  • člen rady Michal Hroza (TOP 09) – infrastruktura
  • člen rady Adam Zábranský (Piráti) – majetek, transparentnost a legislativa
  • člen rady Daniel Mazur (Piráti) – ICT, Smart City, věda, výzkum a inovace
  • člen rady Antonín Klecanda (STAN) – školství, sport a volný čas

Složení rady

Vedle Svobody, který se má stát primátorem, v radě za ODS usedne jako náměstkyně primátora starostka Prahy 2 a městská zastupitelka Alexandra Udženija, která bude zodpovídat za sociální oblast, zdravotnictví a bydlení. Zastupitel a bývalý místostarosta Prahy 4 Zdeněk Kovářík bude mít na starosti finance a rozpočet města.

Za TOP 09 obsadí místostarosta Prahy 4 Michal Hroza křeslo radního pro infrastrukturu a europoslanec Jiří Pospíšil se stane náměstkem primátora pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Praha podala nabídku na odkup Jindřišské věže od arcibiskupství, přidala se k asi 30 dalším zájemcům

Číst článek

Dvě pozice bude mít STAN, ve stejné funkci jako dosud zůstane dosavadní náměstek primátora pro územní plánování Petr Hlaváček. K němu se přidá zastupitel Antonín Klecanda jako radní pro školství a sport.

Čtyři místa potom obsadí Piráti, kdy dosavadní primátor Zdeněk Hřib bude prvním náměstkem primátora a starat se bude o dopravu. Dosavadní radní Adam Zábranský bude zodpovídat za majetek, transparentnost úřadu a legislativu. Zastupitelka a bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková bude radní pro životní prostředí a zastupitel Daniel Mazur radním pro vědu a výzkum, tzv. smart city a ICT.

Lidovci, dosavadní předseda kulturního výboru a bývalý radní Jan Wolf a zastupitel Pavel Mareš, v koalici obsadí placené posty předsedů kulturního výboru a výboru pro sociální politiku.

Jednání o koalici na vládním půdorysu Spolu, Pirátů a STAN trvají od loňských zářijových voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z aliance, kterou dříve založili s Prahou sobě.

Adam Bejšovec, Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme