INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších plošinovek nebo party her z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších plošinovek nebo party her z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších plošinovek nebo party her z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 2. 2023 16:00

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 spěje do závěrečných fází. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomínáme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Invaze spěje do samotného závěru. Pojďme si v posledních hodinách před finišem intenzivně připomenout několik posledních kategorií. Jednou z nich jsou plošinovky a party hry, kde loňská sezóna příliš štědrá nebyla.


Kirby and the Forgotten Land 

25. března | HAL Laboratory | Nintendo Switch

Štědrá možná nebyla, ale hned na začátek si připravila velmi chutný, růžový bonbónek. Oblíbený Kirby se vrátil ve svém vůbec prvním skutečně 3D pokračování. Kromě nejryzejší plošinovkové hratelnosti sází především na unikátní schopnosti amorfního hrdiny, který umí pohlcovat prvky prostředí a přejímat tak jejich vlastnosti. Kdo by se nechtěl na chvíli proměnit v auto nebo třeba dopravní kužel?

To je samozřejmě stále kombinováno s pestrobarevnou a nesmírně roztomilou grafikou, která z Kirby and the Forgotten Land dělá jednu z loňských nejlepších her pro ty nejmladší hráče. Nintendo ukázalo, že mají i jeho starší série stále co nabídnout a kam se posouvat, což nakonec vedlo k více než 5 milionů prodaných kopií a z posledního Kirbyho se tak stala jedna z vůbec nejúspěšnějších her platformy Nintendo Switch.

Recenze Kirby and the Forgotten Land, růžového jedlíka, který dokáže spolknout takřka cokoliv
i Zdroj: Hrej.cz / David Plecháček

Recenze Kirby and the Forgotten Land, růžového jedlíka, který dokáže spolknout takřka cokoliv

5. 4. 2022 14:05

Nintendo hraje vlastní ligu. Těžko se to vysvětluje hráčům, kteří s hrami od japonského vydavatele nepřišli nikdy do styku,…


Trek to Yomi 

5. května | Flying Wild Hog | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Další titul do škatulky plošinovek a party her moc nepasuje, ale je mu asi nejblíže. Jde totiž o velmi zajímavou akci, kombinující prvky plošinovek, hack’n’slash, jednoduchých logických titulů a stylizace klasických samurajských filmů ve stylu režiséra Akiry Kurosawy. Výsledkem je krátký, intenzivní a poměrně obtížný zážitek, který sází především na silnou atmosféru a audiovizuální zpracování, i když samotný soubojový systém nabízí až překvapivou hloubku.

Na své si přišli fanoušci japonské kultury a především historické epochy Edó, ve výsledku ale hra mohla být menším zklamáním, protože kromě grafického zpracování vlastně herní náplň zas tak působivá nebyla. I v naší recenzi jsme kritizovali, že po slibném začátku přijde nepříliš povedená druhá půlka, ve které potenciálně zajímavá zápletka vyznívá do prázdna. Trek to Yomi je tak hlavně audiovizuální zážitek.

Recenze Trek to Yomi - černá, bílá, krev a záhrobí
i Zdroj: Hrej.cz / Tadeáš Pepř

Recenze Trek to Yomi - černá, bílá, krev a záhrobí

6. 5. 2022 16:35

Jeden muž, jedna ostrá katana a stovky nepřátel živých i ze záhrobí. Jak se hraje jedna z nejefektnějších a nejdrsnějších…


Salt and Sacrifice 

10. května | Ska Studios | PC/PlayStation

U vyšších obtížností ještě chvíli zůstaneme. Pokračování oceňované 2D akce Salt and Sanctuary totiž loni přineslo další posun v tvorbě autorů a zároveň stále velmi umně kombinuje prvky soulsovek, metroidvania a dokonce i online multiplayeru.

Klasickou náplní je hon na několik rozměrných bossů, kromě toho je ale hratelnost postavena i na podrobném průzkumu prostředí a výpravnosti zážitku. Klíčové je postupně zlepšovat svou postavu, dostávat se na dříve nepřístupná místa a získávat různě mocné zbraně a brnění. Multiplayer je pak jen jednou z možností, jak si hraní ulehčit nebo okořenit, i když je titul pro hraní ve více hráčích přímo designovaný.

Salt and Sacrifice vyjde v květnu. Trailer ukazuje nové prvky a přibližuje fungování multiplayeru
i Zdroj: Ska Studios

Salt and Sacrifice vyjde v květnu. Trailer ukazuje nové prvky a přibližuje fungování multiplayeru

Salt and Sanctuary se profiluje jako povedená metroidvania inspirovaná soulsovkami, což z ní pro jistou sortu hráčů dělá…

11. 2. 2022 08:45

Kirby’s Dream Buffet 

17. srpna | HAL Laboratory | Nintendo Switch

A ještě jednou Kirby. Pokud jste loni chtěli na obrazovce zažít pořádnou party, neměli jste moc kam sáhnout. Kromě klasického Just Dance a dost nepovedeného Rabbids: Party of Legends byl nejlepší volbou růžový hrdina s jeho přeslazeným večírkem Kirby's Dream Buffet.

Různobarevní hráči dostávají v jednotlivých kláních za úkol posbírat co nejvíce sladkých jahůdek. Život jim ale samozřejmě komplikují soupeři, disponující různými vylepšeními. Ovoce se  sbírá lépe, pokud se umíte dramaticky odrážet, odfouknout soupeře obřím tornádem, nebo se třeba proměnit v pohyblivější a efektivnější hroudu slizu. Spíše drobná záležitost je další zábavou vhodnou i pro děti.

Kirby se příští týden ukáže i v party hříčce Kirby's Dream Buffet. Má chuť na jahody
i Zdroj: Nintendo

Kirby se příští týden ukáže i v party hříčce Kirby's Dream Buffet. Má chuť na jahody

Roztomilý kulatý hrdina Kirby z dílen Nintenda se v posledních měsících vrací do kurzu. S vydáním povedeného Kirby and The…

12. 8. 2022 17:02

Sonic Frontiers

8. listopadu | Sonic Team | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Na závěr se podíváme za rychlonohým modrým ježkem Sonicem. Ten v posledních letech zažívá opravdu velkolepý návrat. Po letech absolutního nezájmu komunity najednou začal sbírat úspěchy v kinech, a na ojedinělý zájem navázalo i ambiciózní herní pokračování Sonic Frontiers. To ale mělo od začátku život dost komplikovaný, už první trailery totiž ukazovaly, že jde o trochu beztvarou hru.

To nakonec dokázal i finální stav a přijetí kritiky i hráči. Sonic Frontiers je prostě velmi neobvyklý titul, který balancuje někde na pomezí revoluční open-worldové plošinovky, a nedotaženého prototypu velmi zajímavého nápadu, jak hratelnost Sonica posunout do roku 2022. Z výsledku jsme prostě byli rozpačití téměř všichni, a i když i v naší recenzi David argumentoval, že si hra tak drsné hodnocení nezaslouží, rozhodně nenaplnila potenciál. Snad se to povede případnému pokračování.


V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování končí, se svým názorem tedy rozhodně neotálejte. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama