Tři scénáře pro Andreje Babiše: ANO rozhodne o jeho osudu. Stáhne se z politiky?

Hnutí ANO čeká zásadní den. Předseda nejsilnějšího opozičního subjektu Andrej Babiš se rozhoduje, zda se po prohraných prezidentských volbách vzdá poslaneckého mandátu. Stejně tak se spekuluje, jestli nakonec nepověsí na hřebík i post šéfa hnutí. Nabízí se proto celkem tři hlavní scénáře, jak může středeční jednání předsednictva ANO dopadnout. Právě tam se rozhodne o Babišově nejbližším osudu.

„Během předsednictva, které proběhne 8. února, zhodnotíme volební kampaň. O tom, kde budu a nebudu, rozhodne předsednictvo. Pro lidi tu ale budu stále, hnutí ANO jede dál,“ prohlásil Babiš během tiskové konference po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Rozdíl mezi ním a jeho protikandidátem Petrem Pavlem činil necelý milion hlasů, což bývalý premiér nesl těžce.

Nedlouho poté odešli Babišovi letití spolupracovníci – marketér Marek Prchal, manažerka Tünde Bartha či mluvčí Vladimír Vořechovský. To vyvolalo divoké spekulace, zda se předseda opozičního hnutí nestáhne z Poslanecké sněmovny či dokonce z politického života. Kterým směrem se mohou ubírat Babišovy kroky?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ANO to vře. Babiš jede jen ego a kašle na nás, i když za něj nastavujeme krk, zní z hnutí.

Scénář 1: Žádná změna

Argumentů, proč by se Babiš nakonec nevzdal svého poslaneckého mandátu, je hned několik. Jak řeklo pár zdrojů zevnitř hnutí ANO, nemít svého předsedu v dolní parlamentní komoře je „trapné“ – a to z praktického i symbolického hlediska. Zákonodárci hnutí by přišli o silný hlas za řečnickým pultíkem i o osobnost, kterou mohou označit za opozičního lídra. Tento titul by si urval Tomio Okamura. Stále totiž platí, že Babiš dokázal i přes četné přešlapy oslovit více než dva miliony voličů.

Podle bývalého ministra financí Ivana Pilného by Babišův konec ve Sněmovně nedával příliš velký smysl. Také podotkl, že nevidí v řadách hnutí ANO adekvátní náhradu. „Nevidím mu do hlavy, ale úvaha o odchodu je trošku mimo,“ konstatoval v úterním vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Samotní poslanci hnutí by byli radši, kdyby Babiš zůstal v lavicích zákonodárců, prohře v prezidentských volbách navzdory. „Přeji si, aby byl nadále poslancem. Vždycky je lepší, když má nejsilnější parlamentní strana předsedu, který je i poslancem. Díky přednostnímu právu si vždy může říct ve Sněmovně, co zrovna potřebuje,“ konstatoval v úterý místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Scénář 2: Konec ve Sněmovně

Že Babiš zvažuje složení poslaneckého mandátu, potvrdily redakci CNN Prima NEWS důvěryhodné zdroje z hnutí ANO i jeho místopředseda Karel Havlíček (ANO). Bývalý premiér do dolní komory v posledních měsících nechodil, po dlouho době navštívil Sněmovnu teprve v úterý.

Není žádným tajemstvím, že Babiše dlouhá jednání zákonodárců nebaví. Úvahy o jeho konci v roli poslance proto nejsou příliš překvapivé. Předsedou hnutí ANO by mohl být klidně dál.

Co by místo toho dělal? Podle zdrojů redakce CNN Prima NEWS by se Babiš na chvíli odmlčel a zapojil by se naplno až před sněmovními volbami v roce 2025. Sám již několikrát avizoval, že mu spíše sedne premiérská funkce než křeslo na Pražském hradě. Po krátké pauze, kdy by se zapomnělo na jeho „prohřešky z kampaně“, by pak znovu usiloval o premiérský post, tedy návrat do Strakovy akademie.

Scénář 3: Ústup z politiky

Dalším možným vyústěním středečního jednání může být také úplně stažení z politického života. V takovém případě by se Babiš vzdal poslaneckého i předsednického postu a předal pochodeň nástupcům. Spekulacím s nadsázkou pomohl i omyl zástupců ANO během pondělní schůze ve Sněmovně, kdy svou šéfku poslaneckého klubu Alena Schillerovou označili za předsedkyni hnutí.

I zde se najde několik argumentů, proč může k takovému kroku přistoupit. Od třetích prohraných voleb v řadě, až po kontroverze a kauzy, které vrhají na opoziční subjekt nepřívětivé světlo. „Přeji vám svět bez Babiše. Zapomeňte na Babiše. Zkuste bez něj žít,“ nechal se slyšet poražený prezidentský kandidát.

Do čela hnutí ANO by se mohla vyšvihnout šéfka poslaneckého klubu Schillerová, případně první místopředseda hnutí Havlíček. Stejně tak si mohou na předsednický post brousit zuby moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který společně s ostravským primátorem patří mezi „rebelující členy“ v řadách ANO. Oba v prezidentských volbách dali hlas Petru Pavlovi. Výměna v čele opozičního hnutí by mimo jiné zvýšila jeho případný koaliční potenciál v parlamentních volbách v roce 2025.

Jestli Babiš zůstane šéfem hnutí, neví údajně ani jeho nejbližší kolegové. Nabízí se varianta, že by zůstal v čestné funkci, jako je tomu u Karla Schwarzenberga a TOP 09.

Tagy: