Čeští záchranáři v Turecku vyprostili zatím osm obětí zemětřesení

foto Ilustrační foto - Pokračují pátrací a záchranné práce po ničivých zemětřeseních, která v pondělí zasáhla Turecko a Sýrii, 8. února 2023.

Praha/Adiyaman (Turecko) - Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze zřícených obytných domů zatím osm obětí pondělního zemětřesení, z toho čtyři děti. Naděje na nalezení živých lidí stále existuje, sdělil dnes novinářům mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Záchranáři předpokládají, že v sutinách zůstává několik desítek lidí, i vyproštění mrtvých je podle nich důležité kvůli pozůstalým.

Vyprošťování těch, kteří neštěstí nepřežili, je rovněž důležité nejen kvůli následnému pokračování v posunu hlouběji do zříceného domu, ale rovněž pro příbuzné, kteří práci sledují přímo na místě, uvedl Kozák. Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. Kozák už dřív uvedl, že jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá.

"Nepřestáváme pracovat, střídáme se v šestihodinových směnách," uvedl dnes Kozák a zveřejnil na twitteru i video z činnosti českých hasičů v Turecku. Češi podle mluvčího také vytvořili pro potřeby kolegů z ostatních záchranářských týmů v Adyiamanu malou skupinu pro rychlé nasazení, tvoří ji kynolog a velitel vybavený štěrbinovou kamerou. "Tato skupina označila dvě místa s předpokládaným výskytem živých osob. Jejich vyproštění potrvá deset až 20 hodin, postarají se o něj kolegové z těžkého USAR z Alžíru," doplnil po poledni k situaci v Adyiamanu Kozák. Ve městě mají podle něj základny také týmy z Tchaj-wanu, Pákistánu či Arménie. Pomáhají rovněž místní policisté, četnictvo, což je obdoba české vojenské policie, a dobrovolníci.

"Do našeho tábora dnes dorazil velvyslanec v Turecku Pavel Vacek," uvedl také Kozák. Nikdo ze členů českého USAR týmu se podle mluvčího zatím nezranil. "Tým nemá potíže ani v oblasti zabezpečení dodávky pohonných hmot, vody či potravin," dodal.

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si vyžádalo přes 20.000 obětí. V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17.134 lidí, syrská vláda i opozice hlásí nejméně 3277 mrtvých. Zraněných je téměř 64.000 lidí, řekl dnes podle agentury Anadolu v parlamentu turecký viceprezident Fuat Oktay. Záchranné práce v Sýrii zejména v oblastech ovládaných povstalci postupují kvůli nedostatku techniky mnohem pomaleji než v Turecku.

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i Češka, která v zemi dlouhodobě žila právě v provincii Adiyaman. Žádní další Češi podle českého velvyslance Vacka nyní nejsou mezi pohřešovanými nebo zraněnými.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 14:00 19°C

Celá předpověď