Washington připisuje čínské armádě rozsáhlý program špionáže s balóny

foto Čínský balón nad územím amerického státu Montana, 1. února 2023.

Washington/Peking/Tokio - Spojené státy podezírají čínskou armádu z řízení rozsáhlé špionážní operace využívající balóny jako byl ten, který Američané o víkendu sestřelili po přeletu nad USA. Americké ministerstvo zahraničí dnes médiím sdělilo, že špehovací balóny napojené na armádu operovaly po celém světě. Podle japonské agentury Kjódó předtím nejmenovaní čínští představitelé potvrdili, že čínské jednotky zodpovědné za vesmír a kybernetickou válku byly zapojené do operace s balónem nad USA.

Fotogalerie

Peking oficiálně tvrzení o špionáži za pomoci takovýchto zařízení odmítá. Sestřelený přístroj podle čínské vlády sloužil k čistě civilním účelům, konkrétně k meteorologickému výzkumu. Souběžně s vzniklou diplomatickou roztržkou se množí informace o dalších takovýchto přeletech pozorovaných v uplynulých letech nad americkým územím i jinde, nebo minulý týden nad Kostarikou a Kolumbií.

Čína přiznala, že balón nad Latinskou Amerikou je její a Kostarice se za přelet objektu omluvila. Jevy tohoto druhu zaznamenalo také Japonsko, které dnes potvrdilo, že nad svým územím objevilo podobný objekt také loni. Dosud uvádělo pouze informace o balónech z let 2020 a 2021.

"Japonsko spolupracuje s Washingtonem, aby zjistilo, zda balón pozorovaný v lednu 2022 byl čínský a zda se podobal tomu, který u svého pobřeží v sobotu sestřelily USA," uvedl dnes státní tajemník japonské vlády Hirokazu Macuno.

Americká vláda záhy přišla s tvrzením, že Peking disponuje rozsáhlým programem vzdušné špionáže, který je napojen na čínskou armádu. Terčem této operace se podle Washingtonu stalo už více než 40 zemí na pěti kontinentech. Podle informací deníku The Washington Post Čína s pomocí rozsáhlého sledovacího programu už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí, obzvlášť v Japonsku, Indii, Vietnamu a na Filipínách a Tchaj-wanu.

Poprask kolem údajné čínské špionáže začal minulý týden, když se objevily snímky neznámého bílého objektu nad americkým státem Montana. Washington jej označil za špionážní balón a v sobotu jej sestřelil, když se dostal nad Atlantský oceán. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v důsledku incidentu odložil plánovanou návštěvu Pekingu.

Americká diplomacie nově uvedla, že sestřelené zařízení bylo vybaveno technikou pro zaznamenávání komunikačních signálů a že jeho výbava neodpovídala meteorologickému balónu. USA jsou nyní "přesvědčeny", že firma, která jej vyrobila, měla přímé obchodní vztahy s čínskou armádou.

Čína dnes tvrzení Washingtonu o několikaletém sledovacím programu označila za "informační válku proti Číně". Tisková mluvčí čínské vlády Mao Ning zároveň zopakovala, že balón nad USA byl čistě civilní objekt.

Náměstkyně na ministerstvu zahraničí USA Wendy Shermanová při dnešním slyšení v americkém Senátu prezentovala incident z minulého týdne jako příklad snahy Pekingu "přetvořit mezinárodní řád", informovala agentura Reuters.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď