Peníze za funkci v Praze pošlu útulkům, říká Pospíšil

9. 2. 2023

Kvůli riziku střetu zájmů se europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa. Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz a HN. V novém vedení Prahy se má stát primátorovým náměstkem pro kulturu.

Měl byste být podle koaliční smlouvy náměstkem primátora. Necháte si zároveň mandát europoslance?

Zatím o tom takto uvažuji. V městské radě bych tu funkci vykonával jako neuvolněný člen, což znamená, že bych za to nebral plat, jen nějakou menší odměnu, což bych využil jako sponzorské dary útulkům a podobně. Vše bude transparentně popsáno. (Maximální možná odměna neuvolněného náměstka je podle zákona 84 208 korun měsíčně, může ale být snížena, pozn. red.)

Necháte si celý plat europoslance, který činí měsíčně zhruba 9500 eur, tedy téměř čtvrt milionu korun? A pokud ano, proč?

Nechám si plat europoslance. Proč? Protože budu svůj mandát nadále plně vykonávat. Řeším svoji roli předsedy správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, Musea Kampa. To je bezplatná funkce, zdůrazňuji, ale pokud se stanu náměstkem pro kulturu, tak bych se vzdal funkce předsedy správní rady. Jakkoli si nemyslím, že je tam zákonný střet zájmů, tak nechci vyvolávat takový dojem a poškozovat nadaci možnou debatou o něm. 

Zůstanete řadovým členem správní rady Musea Kampa?

Tohle nechám na posouzení městské rady. Ze stanov nadace musí být vedení města zastoupeno ve správní radě. Seděla tam donedávna Hana Třeštíková (Praha sobě), primátor Bohuslav Svoboda, Alexandra Udženija (oba ODS) a další matadoři pražské politiky, protože je to napůl pražský majetek. Kdyby i toto mělo vyvolávat kontroverze, tak tam nemusím sedět vůbec.

Sám nevidíte střet zájmů v tom, že byste zůstal členem, byť řadovým, ve správní radě kulturní instituce, i s ohledem na své osobní vazby k zakladatelce Medě Mládkové (chtěla, aby Jiří Pospíšil vedl nadaci doživotně, pozn. red.), a zároveň byl náměstkem pro kulturu? 

Takhle jsem o tom neuvažoval a nevidím v tom střet zájmů. Příjmy od města jsou zlomek rozpočtu nadace, nějakých pět procent. Je to auditovaná instituce a vše musí být transparentní. Tady představa nějaké malé domů není vůbec možná.

Jak chcete zvládat práci náměstka Prahy a zároveň evropského poslance? Coby europoslanec, člen výboru pro právní záležitosti, byste měl být nejméně polovinu každého měsíce fyzicky mimo Prahu.

I z tohoto důvodu odejdu z pozice předsedy správní rady, protože bych se muzeu nemohl věnovat několik hodin denně jako doposud. Ale k vaší otázce: v Evropském parlamentu je víc poslanců, kteří zároveň mají funkce v komunální politice. Vidím tam v tom překryvu jednoho roku (do nových eurovoleb na jaře 2024 - pozn. red.) spíš synergie.

Měl bych mít kromě kultury na starosti životní podmínky zvířat. Pro někoho to může znít srandovně, ale pro mě je to důležité a rád bych toto téma v Praze nastartoval s využitím poznatků a praxe z Evropy. V dnešní online době mohu vést řadu jednání s kolegy a podřízenými na dálku, tak v tom takový problém nevidím.

Budete mít na starosti i památkovou péči v milionovém městě. Obcházení památek a komunikace s lidmi v terénu se přece nedá zvládnout vedle práce europoslance. Jak chcete obojí skloubit a nárokovat si sto procent platu europoslance?

Když se oprostíme od klišé a podíváme se na to, co skutečně zmůže člen městské rady v památkové péči, tak je toho velmi málo. Povolovací řízení i samotnou péči vykonávají dnes magistrátní úředníci, nikoli politici. Klíčová rozhodnutí dělá státní správa. Takže to půjde zvládnout. 

Nerad létáte. Jak budete schopný vykonávat práci náměstka a zároveň europoslance i s ohledem na to, kolik hodin strávíte přesunem? Z Prahy do Bruselu je to autem devět hodin, do Štrasburku šest.

Je pravda, že nerad létám a raději jezdím autem, ale neznamená to, že nelétám vůbec. Ten rok překryvu budu muset víc létat, samozřejmě.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová kritizuje kumulaci funkcí. Kritizuje také Andreje Babiše za to, že nechodí do sněmovny, tedy do práce. Chováte se spojením funkcí náměstka a europoslance v souladu s principy, které hlásá šéfka vaší strany?

Tím, že funkce náměstka bude neuvolněná, tedy bezplatná, tak to není v rozporu s principy, které hlásí Piráti. A pokud toto obstojí před Piráty, tak doufám, že to obstojí i před naší paní předsedkyní.

Když vám předsedkyně řekne, že je proti tomu, vzdáte se jedné z funkcí?

Minulý týden jsme spolu měli schůzku, hodinu a půl, velmi konstruktivní. Dotaz na to, jestli odejdu z funkce europoslance, když jsme se bavili o uspořádání Prahy, vůbec nepadl. Neměl jsem pocit, že je to téma, které chce paní předsedkyně řešit. Ještě se jí na to ale zeptám.

Opakovaně jste zmínil rok překryvu obou funkcí. Znamená to, že v příštích eurovolbách už nebudete kandidovat? 

O tom teď vůbec neuvažuji, do té doby může čtyřikrát padnout městská rada. Rok je v politice dlouhá doba.

Kateřina Šafaříková, Aktuálně.cz, 8. 2. 2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme