Expert: Kaiser Andrej diskuzi v ANO nepřipouští. V boji o Hrad by prohrál i s mluvícím kýblem

Kaiser Andrej I., to je muž, který z principu nepřipustí žádnou diskuzi. Je to chlap, který rozkazuje. Tak v pořadu 360° na CNN Prima NEWS popisoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše odborník na politický marketing Oto Klempíř. Prohlásil, že je mužem druhého kola prezidentských voleb, který by prohrál i s mluvícím kýblem. „To, co předvedl, bylo zoufalství,“ dodal. Kritikou nešetřili ani komentátoři Petros Michopulos a Martin Komárek.

Předmětem diskuze v pořadu bylo předsednictvo hnutí ANO – kdo členům ve výsledku velí a kdo stál za prezidentskou kampaní Babiše. Na všechny otázky v souhrnu odpověděl Klempíř jasně: „Kaiser Andrej I., to je muž, který nepřipouští z principu žádnou diskuzi. Je to chlap, který rozkazuje, demokratická diskuze je pro něj dědkovský model. Marketéři nic neudělali, je to muž druhého kola, který by prohrál i s mluvícím kýblem. To, co předvedl, bylo zoufalství. Je mistr světa omeleta a prohrál.“

Zdůraznil, že je překvapený tím, co vše Češi s našimi politiky vydrží. „Tohle je nové dno, kdy po volbách v diskuzích slyším, co vše se tam odehrávalo. Čechům jejich nezměrná trpělivost musí s těmito lidmi dojít,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ANO bude závod o korunního prince. Babiš ale otěže nepustí ani na vteřinu, míní politolog

Že byla kampaň před druhým kolem prezidentských voleb ohavná, uvedl i Komárek. „Je pravda, že názor Babiše a jeho shrnutí jako poslední slovo bylo považováno za velice důležité nebo svaté,“ vzpomínal na dobu, kdy byl sám členem hnutí. Dodal, že ANO po volbách možná diskutovalo i o tom, zda nepůjde více liberálním směrem.

„Možná řešili, zda kampaň nebyla zoufalá, což byla. Babiš ale vsadil na jednu kartu – pojedeme to, co vždy. Mantry, vymývání hlav voličů a půjdeme ještě více doleva k voličům Tomia Okamury (SPD). Je to nešťastný obrat a může vést k tomu, že se hnutí marginalizuje,“ podotkl.

Babiš jako „těžká páka“

Klempíř také okomentoval teze, že by Babiš z politiky mohl odejít. „To je blbost. Nemůže odejít z politiky. Ztratil by vliv na dotace, na nichž je Agrofert závislý. Musí být v politice jako těžká páka. Ale musí ubrat a uvědomit si, co sám sobě v kampani způsobil,“ uvedl. Dodal, že si Babiš musí najít nejlepší tým, který s ním bude chtít dělat. „Jak se říká, za peníze v Praze dům. Někdo se najde,“ doplnil.

Michopulos oponoval s tím, že si Babiš může najmou „deset tisíc námořníků, ale loď s dírou v trupu nerozjede“. „Problém není v poradcích nebo marketérech, ale v Babišovi a jeho úzkém okruhu. Pro 60 procent populace jsou toxičtí, odmítají je volit. A to se nezmění. Ve středu zvolili směr, že půjdou po voličích SPD a KSČM. Abyste oslovili tento typ voličů, musíte přijmou jejich rétoriku a politické vidění světa. Vy je neovlivníte, to oni ovlivní vás,“ zdůraznil. Dodal, že pokud se ANO vydá tímto směrem, samo se stane extremistickou stranou.

Klempíř doplnil, že by se Babiš měl zamyslet nad tím, jakou tvář ukáže při dalších volbách. „Tato katastrofická mu nevyšla,“ prohlásil. Michopulos doplnil, že Babiš ani jinou – než katastrofickou – tvář nemá.

Tagy: