Cyklon Gabrielle postihl sever Nového Zélandu, tisíce lidí jsou bez proudu

foto Auta projíždějí zaplavenými silnicemi ve městě Whangarei na severu Nového Zélandu 12. února 2023 před příchodem bouře Gabrielle.

Auckland - Zhruba 46.000 novozélandských domácností je dnes bez elektřiny poté, co severní část tohoto ostrovního státu zasáhl déšť a vítr provázející cyklon Gabrielle. Zrušeny byly stovky letů, uzavřeno bylo mnoho škol a úřadů. I když samotný cyklon ještě nezasáhl pevninu, silný vítr už vyvracel stromy a strhával sloupy elektrického vedení, informoval zpravodajský server BBC News.

Fotogalerie

Zrušení více než 500 letů postihlo zhruba 10.000 zahraničních cestujících. Běžné letecké služby mají být obnoveny od úterý.

Cyklon Gabrielle následuje jen dva týdny poté, co největší novozélandské město Auckland a jeho okolí zasáhly rekordní srážky, které způsobily rozsáhlé povodně, při nichž zahynuli čtyři lidé. "Extrémní počasí následuje hned po extrémní klimatické události," prohlásil dnes novozélandský premiér Chris Hipkins.

Ministr pro zvládání nouzových situací Kieran McAnulty dnes na tiskové konferenci řekl, že vláda zvažuje vyhlášení celonárodního stavu nouze. Pokud by tak učinila, bylo by to teprve potřetí v dějinách země.

Stav nouze už vyhlásilo pět oblastí na severu státu včetně Aucklandu. Díky tomu mají místní úřady větší pravomoci a mimo jiné mohou vyhlásit omezení pohybu osob či zahájit poskytování pomoci.

Podle novozélandského meteorologického úřadu ve městě Whangarei severně od Aucklandu během posledních 12 hodin napršelo 100,5 milimetru srážek.

Dnešek bude podle McAnultyho "kritický den" kvůli vysoce nebezpečné kombinaci silného větru a deště. Oblast Northland na Severním ostrově zaznamenala vítr s rychlostí až 140 kilometrů v hodině, zatímco na most v aucklandském přístavu rozhoupaly poryvy větru rychlosti 110 kilometrů v hodině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď