Pavel jednal se Zemanem o předání agendy i o kontrole NKÚ. Prezident přijal pozvání na inauguraci

Zvolený prezident Petr Pavel jednal v pondělí na zámku v Lánech se stávající hlavou státu Milošem Zemanem. Během téměř hodinové schůzky mluvili o inauguraci, předávání agendy i loňské kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu. Informoval o tom sám Pavel, který na rozdíl od Zemana přišel zodpovědět dotazy novinářů.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:00 13. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pavel pozval Miloše Zemana na inauguraci, která proběhne 9. března ve Vladislavském sále. Zeman pozvání podle Pavla přijal. A tlumočil mu i zájem své manželky Evy Pavlové setkat se s první dámou Ivanou Zemanovou.

„S Milošem Zeman jsme se setkali mnohokrát. Neměl jsem důvod k nervozitě. A k žádnému překvapení nedošlo,“ zhodnotil pondělní setkání Pavel.

Inaugurace Petra Pavla: otevřené třetí nádvoří Pražského hradu a velkoplošné obrazovky

Číst článek

Podle něj Zeman zhodnotil výsledky voleb, ve kterých podporoval šéfa ANO Andreje Babiše, a popsal, jak vnímá úděl prezidenta. „Viděl dilema, jestli být jako prezident pouze vykonavatelem toho, co navrhne vláda nebo Parlament, nebo jestli být hráčem, který může vnést do procesu něco svého,“ přiblížil Pavel slova prezidenta, který na tiskové konferenci nebyl.

Mluvili také podle něj o Pavlových výhradách k prezidentské kanceláři a žádosti o protokoly z loňské kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu. Zeman v tomto vyšel vstříc, dodal Pavel.

V souladu s předchozími prohlášeními Pavel požádal Zemana, aby už nečinil do konce svého mandátu zásadní rozhodnutí.

Zeman podle něj potvrdil, že předsedu Ústavního soudu jmenovat nebude. A Pavel ještě doplnil, že se Zemanem mají různé pohledy na některé věci, například na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky generálem. Takový návrh vlády Zeman několikrát odmítl.

Nově zvolený prezident Petr Pavel na tiskové konferenci po setkání s Milošem Zemanem | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme