Pavel i Zeman připsali výsledky prezidentské volby i Babišovým chybám

foto Ilustrační foto - Debata kandidátů na prezidenta Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla na CNN Prima News, 25. ledna 2023, Praha.

Lány (Kladensko) - Zvolený prezident Petr Pavel dnes řekl končícímu prezidentovi Miloši Zemanovi, že měl ve volební kampani štěstí na svůj tým, ale pomohly mu i zásadní chyby druhého účastníka finálového kola nedávných prezidentských voleb Andreje Babiše (ANO). Podle Zemana si volby Babiš do velké míry prohrál sám, řekl po dnešním jednání se Zemanem v Lánech Pavel.

Pavla si při lednové volbě za prezidenta vybral rekordní počet voličů. Bylo jich téměř 3,36 milionu. Dosavadní prezident Zeman dostal nejvíc hlasů před pěti lety, a to 2,85 milionu. Pavel zároveň zvítězil největším rozdílem, bývalého premiéra Babiše porazil zhruba o 959.000 hlasů, tedy o 16,6 procentního bodu.

Zeman podle Pavla začal dnešní diskusi o výsledcích voleb konstatováním, že vítězové mají po volbách či válce často tendenci chválit svého soupeře. Vynikne pak totiž podle něj výkon vítěze, pokud panuje i přesvědčení, že soupeř byl opravdu dobrý. "Zajímalo ho, jestli jsem to viděl tak, že já byl ten hvězdný a Andrej Babiš tak špatný, nebo pochválím Andreje Babiše," uvedl Pavel.

Pavel doplnil, že situaci zhodnotil z obou stran. "Na jednu stranu jsem měl štěstí na skvělý tým a spoustu podporovatelů po celé zemi, na druhé straně Andrej Babiš udělal nějaké zásadní chyby," uvedl Pavel. Babiš vsadil před druhým kolem na negativní kampaň a Pavla na billboardech i ve většině odpovědí v mediálních debatách spojoval s hrozbou války. Vedení ANO minulý týden podle Babiše vyhodnotilo výsledek voleb jako skvělý.

Zeman podle Pavla výsledky voleb viděl tak, že si je Babiš do značné míry prohrál sám. "Vzhledem k tomu, že Andreje Babiše volil, říkal, že si může dovolit k němu být kritický. Zdůraznil, že nebyl tím, kdo volil mě, ale že to respektuje," uvedl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď