Česko má po dvou letech nového amerického velvyslance. Je jím tamní investor Bijan Sabet a ve čtvrtek se poprvé sešel s českými novináři.

„Spojené státy americké si velmi cení české pomoci Ukrajině a uznávám český národ za to, kolik přijal válečných uprchlíků. Demokracie, stejně jako obrana hodnot, jako je svoboda, budou hlavní priority mého působení v České republice. Abychom byli schopni ochraňovat tyto naše hodnoty, musíme být však schopni se bránit,“ řekl.

V této souvislosti zároveň oznámil, že Spojené státy poskytnou dalších 200 milionů dolarů v rámci zahraniční vojenské spolupráce schválených Kongresem pro Českou republiku.

Financování je určené k vybudování kapacit českých spojenců k odstrašování a obraně proti zvýšené hrozbě ze strany Ruska. Česká vláda tyto finance použije k dalšímu posílení obranyschopnosti země a jsou dodatkem k dříve oznámené částce ve výši 106 milionů dolarů. „Rád bych zdůraznil, že toto financování demonstruje sílu našeho spojenectví,“ dodal Sabet.

Dostavba Dukovan

Sabet chce také podpořit americké investory a jejich zájmy v České republice. „Ekonomická diplomacie hraje v dnešní době důležitou roli a je zcela logické, že bude velvyslanec lobbovat za americké zájmy a tím, že původně pochází z byznysu, bude mít určitě v obchodním vyjednávání dobrou pozici,“ míní amerikanista Jakub Lepš z University of New York Prague.

Jedním ze Sabetových klíčových témat je tak samozřejmě dlouho diskutovaná dostavba jaderné elektrárny Dukovany. „Teď si víc než kdy dříve uvědomujeme, že energetická bezpečnost a národní bezpečnost nemohou být odděleny,“ uvedl Sabet. O dostavbu jaderného bloku se uchází mimo jiné americká společnost Westinghouse. Podle Sabeta experti této firmy ještě v únoru dorazí do Česka na jedno z prvních jednání.

Sabet také plánuje pomáhat i dalším americkým společnostem v objevování českého trhu. „Například společnostem z oblasti udržitelné energie. Dnešní doba je ideální k tomu zamyslet se nad diverzifikací energetických zdrojů. Také vidím možnosti spolupráce v oblasti technologického sektoru,“ uvedl Sabet.

Skok z byznysu do diplomacie

Post velvyslance je pro něj velkou životní změnou, celý život se totiž pohyboval v jiném oboru – patří totiž mezi úspěšné investory. Dlouho se věnoval investování do začínajících firem a v roce 2005 se stal spoluzakladatelem venture kapitálové společnosti Spark Capital.

Tento americký miliardář je také významným podporovatelem demokratické strany a přímo prezidenta Bidena. Nemá tedy žádné zkušenosti s diplomacií, to však podle amerikanisty Jakuba Lepše není u těchto postů nic překvapivého ani neobvyklého, spíše naopak.

„Doba, kdy byli z USA vysíláni na tyto posty pouze kariérní diplomaté, je už dávno passé. V posledních letech jsou to často přímo známí prezidenta a dostávají tyto funkce mimo jiné za podporu prezidenta,“ dodává Lepš s tím, že kampaně jsou v USA stále dražší, pohybují se v astronomických částkách a politici by si je bez podpory ze strany byznysmenů nemohli dovolit zaplatit.

Podle Lepše je navíc post v Praze kvůli válce na Ukrajině pro Američany významný a v dnešní době tak jde o velmi strategické a prestižní místo pro amerického velvyslance. „Američané kladou v současné situaci obrovský důraz na spojenectví se střední Evropou, na západní jednotu a obranu západních hodnot,“ dodává amerikanista.

Bijan Sabet složil přísahu jako velvyslanec v České republice 16. prosince 2022. Do Prahy přijel 31. ledna 2023 a pověřovací listiny předal prezidentu České republiky 15. února 2023. 

Podle svých slov se teď mimo jiné těší, až Česko pozná podrobně. A protože je vášnivým amatérským fotografem, už teď si užívá, že v Praze a jejích zákoutích našel ideální objekt k tomuto svému koníčku.