Americké jednotky zabily vysoce postaveného člena Islámského státu. Spolupracovaly na tom s Kurdy

Americké jednotky zabily v Sýrii vysoce postaveného člena teroristické organizace Islámský stát (IS) Hamzu Homsího. V pátek to podle agentury Reuters oznámil Pentagon. Při akci utrpěli zranění čtyři Američané.

Washington/Damašek Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci kurdských milicí v dobyté Rakce

Američané neuvedli, jakou roli konkrétně Homsí v IS zastával | Foto: Erik De Castro | Zdroj: Reuters

Na čtvrtečním helikoptérovém útoku na severovýchodě Sýrie americká armáda spolupracovala se Syrskými demokratickými silami (SDF), které vedou Kurdové. Ministerstvo neuvedlo, jakou roli konkrétně Homsí v IS zastával. Do čela Islámského státu nastoupil v prosinci nový lídr poté, co byl ten předchozí zabit.

Americké síly po územní porážce Islámského státu v Iráku a Sýrii v letech 2017 a 2019 nadále podnikají vojenské operace proti spícím buňkám IS a jeho vůdcům. Po boku Kurdy vedených SDF v Sýrii působí zhruba 900 amerických vojáků.

Islámský stát a jeho přidružené organizace působí nejen na Blízkém východě, ale i v Africe. Své stoupence verbuje po celém světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme