Varování před vojenským cvičení Jižní Koreji a USA? KLDR odpálila balistickou raketu do Japonského moře

Severní Korea v sobotu odpálila balistickou raketu do moře východně od Korejského poloostrova. Oznámila to jihokorejská armáda. Podle japonských úřadů šlo o mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která dopadla do Japonského moře více než 200 kilometrů západně od ostrova Hokkaidó do japonské výlučné ekonomické zóny. Krok tvrdě kritizovaly země skupiny G7, Spojené státy i Jižní Korea.

Tento článek je více než rok starý.

Soul/Tokio (Aktualizováno: 22:36 18. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka KLDR ve vesnici Gijungdong

Severní Korea v sobotu odpálila balistickou raketu do moře východně od Korejského poloostrova (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V pátek KLDR pohrozila „bezprecedentně“ tvrdou reakcí, pokud Jižní Korea a Spojené státy uskuteční plánovanou sérii vojenských cvičení.

Podle japonských úřadů raketa letěla zhruba 66 minut a urazila vzdálenost kolem 900 kilometrů. Japonská vláda odpálení rakety odsoudila, Jižní Korea kvůli němu svolala zasedání národní bezpečnostní rady.

Jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin na bezpečnostní konferenci v Mnichově vyjádřil přesvědčení, že kroky komunistické země povedou k dalším sankcím mezinárodní komunity. Jeho americký protějšek Antony Blinken v Mnichově vyzval státy, které mají na KLDR vliv, aby sankce vymáhaly.

Loni KLDR odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé rovněž varovali, že se KLDR může připravovat na první jaderný test od roku 2017. Jihokorejský šéf diplomacie Pak v sobotu vyjádřil přesvědčení, že se test může odehrát kdykoliv a výrazně by změnil situaci.

Příští týden podle Soulu uspořádají Jižní Korea a USA v Pentagonu cvičení, na kterém budou pomocí počítačových simulací trénovat společnou reakci na potenciální použití jaderných zbraní Severní Koreou. V následujících týdnech a měsících plánují Jižní Korea a USA řadu dalších vojenských cvičení v terénu, napsala agentura Reuters.

Severní Korea a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950 až 1953 skončila příměřím, a ne mírovou smlouvou. V Jižní Koreji je nyní umístěno kolem 28 500 amerických vojáků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme