Ani pět let od vraždy novináře Kuciaka slovenské soudy kauzu zatím neuzavřely

foto Vzpomínkové shromáždění v Bratislavě připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

Bratislava - Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Nadcházející výročí zločinu z 21. února 2018, který v zemi vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra, si Slovensko připomene různými akcemi.

Nový rozsudek nad Marianem Kočnerem, který čelí obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nad Alenou Zsuzsovou, která je podezřelá ze prostředkování tohoto zločinu, by soud první instance mohl podle lednového oznámení šéfky příslušného senátu Ruženy Sabové vyhlásit v dubnu. Obžalobou Kočnera a Zsuzsové se Specializovaný trestní soud začal znovu zabývat loni poté, co jeho dřívější zprošťující verdikt vůči této dvojici zrušil slovenský nejvyšší soud.

V den pátého výročí vraždy Kuciaka, při které bývalý voják Miroslav Marček zastřelil také novinářovu snoubenku Kušnírovou, se v zemi uskuteční vzpomínková shromáždění. Organizuje je iniciativa Za slušné Slovensko, která na Slovensku po vraždě dvojice pořádala mítinky, jež byly z hlediska účasti veřejnosti nejmohutnější od takzvané sametové revoluce v roce 1989.

Po celý týden budou v zemi i další akce na připomínku výročí zločinu. Jejich součástí jsou například diskuse, dále mezinárodní konference o svobodě médií a slovenská kinopremiéra dánského koprodukčního filmu Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho. Památku Kuciaka a Kušnírové uctí také více než dvě desítky velvyslanců a dalších diplomatů působících na Slovensku.

Zhruba tři týdny po Kuciakově vraždě rezignoval na funkci premiéra v zájmu řešení vzniklé politické krize předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico, jehož v čele vlády vystřídal jeho tehdejší stranický kolega Peter Pellegrini. Po porážce ve volbách z konce února 2020 Směr-SD odešel do opozice a následně z něj vystoupil Pellegrini a několika dalších poslanců sněmovny, kteří založili nyní nejpopulárnější politickou stranou v zemi Hlas-sociální demokracie. Po volební porážce Směru-SD a po jejím rozkolu preference Ficovy strany klesly na jednocifernou hodnotu, následně ale postupně začaly stoupat a před zářijovými předčasnými parlamentními volbami je nyní Směr-SD druhou nejoblíbenější stranou v zemi.

Kromě Marčeka, který se přiznal, že Kuciaka a Kušnírovou zastřelil v jejich domě, vinu v případu uznal také Zoltán Andruskó. S policií Andruskó spolupracoval, stal se klíčovým svědkem obžaloby a u soudu řekl, že objednavatelem vraždy reportéra byl Kočner a zprostředkovatelkou Zsuzsová. Jako Marčekova pomocníka soudy uznaly vinným jeho bratrance Tomáše Szabóa, kterého na vraždu Kuciaka podle vyšetřovatelů najal Andruskó.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď