Orientační nabídka


Menu

Sociální sítě


Vyhledávání



Ide sa dál! Bojkovice i místní části žily fašankem

fašank
 

 
 
fašank_bojkovice_autor_vicenik

„Tímto se na vědomí dává, že sa ujímáte na dnešní den práva! Několik rad však na paměti mějte, při svém putování ulicemi města občany bezúhonné v úctě mějte.“ 

Bojkovice (20.2.2023) - Hned po tom, co v sobotu 8 hodin ráno předal starosta Bojkovic Petr Viceník právo rychtářovi Michalu Matouškovi, vyrazil průvod fašančářů do ulic. V čele muzika a hlavně skakúni, tedy masky připomínající odvedence na vojnu. Před každým domem, kde se domácí na maškary připravili s drobným pohoštěním v rukách nebo na stole, zatančili tito opentlení muži mečový tanec, kterému se říká „Pod šable“. 

V Bojkovicích se v organizaci fašanku soubory střídají. Letos tak průvod městem vedli členové folklorního souboru Světlovan. Za doprovodu muzikantů, tanečníků ze Světlovánku a také hasičů obešli Bojkovice od radnice, přes Sušilovu ulici, čtvrť 1. máje, ulice Tovární, Svatopluka Čecha, Jiráskovu, Štefánikovu a Komenského až po „Bezručku“ a přes Pitínskou ulici zpátky k hlavnímu stanovišti na hasičské zbrojnici. 

Pro ty, kteří zrovna v době obchůzky nebyli doma, nebo jejich ulicí průvod masek nejde, zatančili skakúni na Tillichově náměstí. Této už tradiční zastávce letos předcházela jedna nová - u historického domku č.p. 302. Tam na průvod i přihlížející čekali manželé Eva a Tomáš Hamrlíkovi s čerstvými koblížky přímo z pece. 

Veselo bylo před začátkem postního období i v místních částech - srdíčko na líčko dostali už o víkend dřív obyvatelé Bzové a Přečkovic. A ve stejný den jako v Bojkovicích bylo masopustní veselí i v Krhově. Ve všech třech obcích si obchůzku pořádají sami obyvatelé a členové osadních výborů nebo hasičského sboru. A nikde nechyběla muzika ani barevné maškary.


Jaké byly obchůzky zpoza čoček fotoaparátů? Rozklikněte si:

FOTOGALERIE FAŠANK PŘEČKOVICE

FOTKY Z FAŠANKU VE BZOVÉ

FOTKY FAŠANK KRHOV

FAŠANKOVÁ OBCHŮZKA BOJKOVIC

 
Zodpovídá: Karolína Wernerová
Vytvořeno / změněno: 20.2.2023 / 20.2.2023
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > KULTURA > Zprávy
 

Kontakt

Město Bojkovice
Sušilova 952
687 71 Bojkovice

Tel.: 572 610 421

E-mail: mesto@bojkovice.cz

Podrobný kontakt


Kde nás najdete


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém