Jakob: Prosadíme větší nezávislost veřejnoprávních médií

21. 2. 2023

Poslanci na mimořádné schůzi projednají ve třetím čtení zákon o České televizi a Českém rozhlase. Projednají také zákon na podporu Ukrajiny - lex Ukrajina V nebo druhé čtení novely zákona o pedagogických pracovnících.

„Tento týden nás čeká mimořádná schůze ke třetímu čtení zákona o České televizi a Českém rozhlase. Ač se opozice snaží tvrdit, že návrh na změnu voleb do mediálních rad vede k omezení nezávislosti, tak pravý opak je pravdou. Opozice se snaží projednání tohoto zákona blokovat, proto přistupujeme k projednání v rámci mimořádné schůze. Podoba návrhu je vyvrcholením dlouholetých debat jak mezi politiky, tak mezi odborníky. Zapojení Senátu do voleb mediálních rad je jednoznačně krokem k větší nezávislosti médií veřejné služby na aktuálním složení Poslanecké sněmovny,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Je to už rok, co trvá ruská agrese proti suverénní Ukrajině. Už rok tedy Česká republika velmi dobře zvládá vypořádávat se s vlnou válečných uprchlíků z Ukrajiny, a to zejména díky spolupráci všech složek veřejné moci, tj. od státu, přes kraje po obce, a díky úžasné obyčejné lidské solidaritě. Je správné se po roce ohlédnout zpět a podívat se na to, co se při zvládání uprchlické vlny dělá dobře, a které konkrétní kroky je na základě zkušeností z praxe potřeba upravit tak, aby se dělaly efektivněji. Co se týče základní humanitární dávky, tak se její parametry upravují směrem k mnohem větší adresnosti, k navázání na české částky životního a existenčního minima, k testování příjmových a majetkových poměrů ukrajinských uprchlíků a k motivaci uprchlíků k jejich zapojení do pracovního procesu na území České republiky. V návrhu lex Ukrajina V jsou současně velmi citlivě zohledněny potřeby sociálně či zdravotně specifických skupin uprchlíků (např. seniorů, osob se zdravotním postižením, dětí, studujících, těhotných žen apod.),“ říká poslanec a člen ústavně-právního výboru Karel Haas z ODS.

„Ve Sněmovně máme na programu i druhé čtení novely zákona o pedagogických pracovnících. Pro KDU-ČSL je vzdělávání prioritou a usilujeme o to, aby mladí učitelé měli motivaci pracovat v českém školství a neodcházeli jinam. Proto zákon zřizuje dvě nové pozice provádějícího a uvádějícího učitele, kteří budoucím a začínajícím pedagogům pomohou zvládnout novou roli,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Dále nás v úterý 28. února čeká mimořádná schůze k valorizaci penzí. Za dobu mandátu naší vlády starobní důchody vzrostly o 31 %. Průměrný důchod poprvé v historii překročí 20 tisíc korun, a vystoupá tak na 50 % průměrné mzdy. Tempo valorizací musíme zpomalit, aby i generace Husákových dětí dosáhla na důstojný důchod,“ dodává předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Témata: Média
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme