Žábry ryb z Bečvy nenasvědčovaly otravě kyanidem, svědčil rybář u soudu

Barva žaber mrtvých ryb z řeky Bečvy v den havárie nenasvědčovala otravě kyanidem. U vsetínského okresního soudu, který otravu z neděle 20. září 2020 projednává, to ve středu uvedl rybář Stanislav Pernický. V den havárie se u řeky pohyboval.

Vsetín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekologická havárie postihla Bečvu loni 20. září

V Bečvě bylo v roce 2020 otráveno na 39 tun ryb | Foto: Zdeněk Němec / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Stanislav Pernický je přesvědčen, že zdroj otravy byl podstatně níže, než je výpust firmy Energoaqua, která je spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou v případu obžalovaná. Podle žalobce bylo znečištění Bečvy způsobeno jedovatými kyanidy a šestimocným chromem, a to minimálně na 37 kilometrech řeky.

Zápach chloru

O otravě se předseda místní organizace rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku dozvěděl v neděli v poledne. Řekl, že po pěti minutách byl u řeky, kde už v tu dobu byly stovky uhynulých ryb. Živé ryby podle Pernického trhaně plavaly všemi směry, lapaly po vzduchu, některé vyskakovaly na břeh.

Vsetínský soud projednává případ otravy Bečvy. Obhájce navrhuje předvolání Babiše a Brabce

Číst článek

Spolu s kolegy v den otravy z řeky poblíž silničního mostu u Hustopečí nad Bečvou vylovili asi 500 kilogramů mrtvých ryb. „Ani jedna z ryb, které jsme vytáhli z vody, neměla žábra barvy zralých třešní, což je charakteristické pro otravu kyanidem. Naopak ryby měly žábra ve světlejší barvě,“ řekl Pernický.

Stejně jako už dříve někteří jiní rybáři u soudu řekl, že u řeky v době otravy cítil zápach chloru nebo dezinfekce. Cítil jej prý i v dalších dnech, měl zdravotní problémy s nosní sliznicí a vysušené ruce.

Jako mnoho jeho kolegů, také Pernický potvrdil, že první ryby začaly hynout v úseku mezi Lhotkou nad Bečvou a Choryní na Vsetínsku, tedy asi 3,5 kilometru od kanálu společnosti Energoaqua, kterým se podle žalobce jedovaté látky do vody dostaly.

Kritika vyšetřování

V souvislosti s havárií kritizoval Pernický počínání vodoprávního úřadu a České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Uvedl, že rybáři u Hustopečí nad Bečvou v době otravy odebrali do vypláchnutých PET lahví vzorky vody a předali je pracovnici vodoprávního úřadu. Tvrdil, že jí rybáři řekli, kdy, kde a jak byly vzorky odebrané.

Šéfem inspekce životního prostředí se stal dosavadní státní tajemník na ministerstvu financí Bejček

Číst článek

Pracovnice Městského úřadu v Hranicích na Přerovsku, která vzorky převzala, však u soudu už dříve uvedla, že je jako neprůkazné spolu s pracovníkem ČIŽP vylili a odebrali nové. Bylo to však se značným časovým odstupem. „Vzorky vody mohly sloužit k tomu, aby se zjistilo, jaká látka otrávila ryby ve vodě,“ řekl Pernický.

Kriticky se vyjádřil i k práci policie. „My jsme byli jedni z prvních ohlašovatelů havárie na řece Bečvě. Je paradoxní, že policie nás vyslechla online až po 42 dnech. Nemyslím si, že to je věc obvyklá a správná,“ uvedl Pernický. Hlavní líčení pokračuje výpověďmi dalších svědků.

Za otravu hrozí vězení

Zmocněnec obžalované firmy Vladimír Kurka i Havelka vinu v kauze odmítli. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest.

Společnost Energoaqua spravuje tovární areál v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Právě tímto kanálem se podle státního zástupce Jiřího Sachra kyanidy a šestimocný chrom do řeky dostaly.

Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, podle odborníků tam jedovaté látky poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy.

ČTK, dno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme