Rusko odradí jen sebevědomý Západ, myslí si Kolář.

22. 2. 2023

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) může Rusko zastavit jen sebevědomý a jednotný Západ. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se ale obává dlouholetého konfliktu, který by stál tisíce životů. Státy by proto podle něj měly pokračovat v mírových jednáních. Řekli to v pořadu Události, komentáře.

„Já si myslím, že to, jestli svět bude bezpečnější, záleží hlavně na nás. Jak silně budeme působit navenek,“ řekl Kolář. Vladimiru Putinovi se podle něj invazí na Ukrajinu nechtěně podařilo semknout státy Severoatlantické aliance, a dokonce  přispět k jejímu možnému rozšíření o Finsko a Švédsko. Západ tak podle něj nyní působí jednotněji než kdy předtím. Musí ale prý v této jednotě vytrvat.

„Musíme vydržet a podporovat Ukrajinu maximálně v tom, co ona chce. Ve chvíli, kdy Ukrajina řekne, že chce pokračovat v boji a chce si tu svoji nezávislost, svobodu a demokracii vybojovat, tak je naší povinností jí v tom maximálně pomoci,“ dodal.

Podle Svobody by ale i nadále měla pokračovat mírová jednání. Bojí se prý, že by konflikt mohl skončit až úplným vyčerpáním jedné z bojujících stran, což by mělo za následek obrovské ztráty na životech a zničenou zemi. Připomněl také případ Afghánistánu, který NATO po letech opustilo bez dosažení svých cílů.

Přiznává ale zároveň, že současná vyhrocená situace jednání neumožňuje „Teď není čas k jednání, protože tu není žádná důvěra, což řekl i prezident Zelenskyj,“ dodal Svoboda.  

Upozornil také, že Rusku se daří nacházet nové trhy pro export ropy a dlouhodobě buduje svoji pozici méně závislou na Evropě. „Já jsem proto skeptik, že jenom tímhle tlakem se věci vyřeší,“ řekl. 

zdroj: ČT24.cz, 21.2.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme