Pavel: Pro řešení problémů Ústeckého kraje je nutná koordinace i vůle

foto Návštěva zvoleného prezidenta Petra Pavla v Ústeckém kraji: tiskový briefing na závěr návštěvy, 23. února 2023 na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Ústí nad Labem - Nastupující prezident Petr Pavel po oficiální části návštěvy Ústeckého kraje řekl, že regionu nejvíc chybí koordinace, komunikace a dobrá vůle k řešení jeho problémů. Právě v tom může podle svého vyjádření podat pomocnou ruku. V úterý chce vyzvat premiéra Petra Fialu (ODS) k uspořádání výjezdního zasedání vlády v Karlovarském či Ústeckém kraji.

Návštěvu Pavel zahájil ve Šluknově na Děčínsku, kde se sešel se starosty okolních obcí. Podle starosty Šluknova Tomáše Kolonečného (STAN) se bavili o politice soudržnosti a s ní spojených problémech. Dále zamířil do nožířské firmy Mikov, kde se setkal se zástupci firmy i jejími zaměstnanci.

Dopoledne Petra Pavla přivítalo zaplněné náměstí v České Kamenici. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce, řekl Pavel na dotaz jednoho z občanů.

V Ústí nad Labem se zvolený prezident zastavil na základní škole v sociálně vyloučené lokalitě Mojžíř. Základní školu Mojžíř navštěvuje podle ředitele Karla Bendlmajera 450 až 470 dětí. "Počet se u nás mění každým dnem," řekl ČTK. Drtivá většina je z místního sídliště, které patří mezi sociálně vyloučené lokality. Škola je v Ústí známá tím, že přijímá i problematické žáky odjinud, dojíždí sem tak děti z celého města. Největším problémem je podle ředitele docházka a vztah rodin ke vzdělání.

Po návštěvě školy se Pavel na novinářský dotaz vyjádřil i k tomu, zda budou ve školních třídách jeho oficiální portréty. Nepovažuje to za nezbytné. Uvedl, že původně neměl zájem ani o portréty ve třídách, ani o známky se svým portrétem. Když prý ale viděl, jakou nevoli to vzbudilo mezi občany, rozhodl se tomu dát "volný průběh". "Budou-li lidé chtít portréty, v pořádku, ať je mají, budou-li chtít známky, zkusíme udělat nějakou limitovanou edici," dodal.

Na krajském úřadě si vyslechl problémy zástupců kraje i starostů z celého regionu, které se zejména dotýkaly potíží ve vyloučených lokalitách.

Návštěvu Pavel zakončil debatou se studenty a veřejností ve zcela zaplněném sále na ústecké univerzitě. Lidé se ptali na problém dezinformací i na jeho postoj k přijetí eura , které má podle Pavla více přínosů než nevýhod.

V pátek se chce zvolený prezident setkat se zástupci opozice k tématu důchodové reformy. Pavla dnes čeká v Ústí nad Labem ještě neformální setkání se zástupci neziskových organizací. Zopakoval, že do Moravskoslezského kraje pojede až po inauguraci.

Cesta na sever Čech je jeho druhým výjezdem do regionů po volbách, minulý týden byl v Karlovarském kraji. Pavel, který má trvalé bydliště v obci Černouček na Litoměřicku, byl v Ústí nad Labem na startu kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Vítalo ho tehdy zaplněné náměstí u kostela se šikmou věží. V krajském městě pak ve volbách porazil svého soupeře o 99 hlasů.

V Ústeckém kraji Babiš získal 54,47 procenta hlasů, což je nejvíce ze všech tří krajů, v nichž vyhrál. Babiš vyhrál ještě v Moravskoslezském kraji, tam chce jet Pavel po březnové inauguraci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď