Studentské sdílené vozy Uniqway končí. Škoda nenašla další partnery, kteří by je financovaly

Česká carsharingová platforma pro studenty přilákala zhruba šest tisíc uživatelů. Nenašel se ale životaschopný model, proto končí.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

uniqway_-1

Foto: Škoda Auto

Uniqway je platforma pro sdílení automobilů zaměřená na studenty

0Zobrazit komentáře

Od roku 2018 jezdila ulicemi Prahy auta, která sloužila primárně studentům vysokých škol. ČVUT, ČZU a VŠE se tehdy spojily s inovační laboratoří Škody Auto a společně spustily carsharingovou platformu Uniqway. V její flotile se postupně objevilo šestatřicet vozidel značky Škoda, která mohly využívat studenti a zaměstnanci vybraných škol. Celý projekt čtyři roky financovala zmíněná inovační laboratoř Škoda Auto DigiLab, která však na další rozvoj nenašla partnery, a proto se rozhodla celý projekt ukončit, jak její zástupci potvrdili pro CzechCrunch.

„Škoda v uplynulých čtyřech letech financovala první a jedinou carsharingovou platformu pro studenty. Uniqway jako pilotní platforma však nenašla nové externí partnery pro další financování a růst. Proto bylo rozhodnuto službu Uniqway pozastavit,“ uvedl za Škodovku Martin Ježek. „Škoda kromě financí poskytla cenné praktické zkušenosti v oblasti rozvoje podnikání a kompetence v provozování carsharingové služby studentskému týmu, který tvoří více než 60 studentů z partnerských univerzit,“ dodal.

Za celým projektem stojí Škoda Auto DigiLab, v rámci něhož mladoboleslavská automobilka rozvíjí a testuje služby a řešení pro mobilitu budoucnosti. Jednou z nich byl i studentský carsharing Uniqway, do kterého se během čtyř let zaregistrovalo zhruba šest tisíc uživatelů s průměrným věkem 24 let. Využívat mohli celkem 36 vozů, mezi nimiž byly modely Škoda Citigo-e, Scala, Fabia a také Enyaq Coupé RS iV. Auta bylo možné půjčovat si a vracet přes mobilní aplikaci u zmíněných univerzit a jejich kolejí i v mnoha dalších zónách po celém hlavním městě.

Studenti platili od čtyř korun za minutu, přičemž minimální cena každé rezervace byla stanovena na 99 korun a prvních dvacet ujetých kilometrů bylo v ceně. Celá služba byla i tak dlouhodobě ztrátová a dotovala ji Škoda Auto DigiLab. Ta od začátku říkala, že projekt nemá být ziskový. Původně bylo v plánu se dostat na provozní nulu a rozšířit se do jiných měst a za hranice. „Naším cílem není na tomto projektu vydělávat peníze, chceme studentům umožnit vytvářet novou mobilitu. Ale neděláme jen pražskou službu, chceme do budoucna další české a evropské univerzity,“ říkala v roce 2018 tehdejší šéfka DigiLabu Jarmila Plachá.

Tyto plány nakonec nevyšly. Služba se rozšířila akorát kousek za Prahu do Kladna a Mladé Boleslavi, kde je Škoda Auto Vysoká škola. Sdílení aut nicméně automobilka úplně neopouští. V rámci své inovační laboratoře i nadále provozuje platformu HoppyGo, v rámci níž je k dispozici k zapůjčení přes 1 500 vozů. Na rozdíl od Uniqway navíc HoppyGo našlo životaschopný byznys model a podle svého posledního vyjádření se předloni přetočilo do zisku.