finále
26.02.2023 17:30 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Casemiro (© AFP)

Manchester United získal svoji první trofej po 6 letech, ve finále ligového poháru porazil Newcaslte

Manchester United zvítězil ve finále ligového poháru nad Newcastlem United. O výhře 2:0 a zisku první trofeje od roku 2017 rozhodly branky Casemira a Marcuse Rashforda.

Loris Karius si připsal první důležitý zákrok v 13. minutě, kdy na něj vypálil nebezpečně Wout Weghorst. Na druhé straně hřiště si o nedlouho později zadělal na náročnou šichtu Diogo Dalot, který obdržel brzkou žlutou kartu za faul na Sainta-Maximana.

Pozornost upoutala ve 25. minutě také srážka Fabiana Schära s Lisandrem Martínézem, oba stopeři však ve hře po dlouhém ošetřování pokračovali. Po půlhodině hry si efektně poradil s Dalotem Saint-Maximan a následně nebezpečně vystřelil, nicméně David de Gea potvrdil svou formu reflexivním zákrokem.

V 31. minutě byla k vidění první gólová akce. Rashford vybojoval standardní situaci v nebezpečném prostoru. K přímému kopu se postavil Luke Shaw, který ve vápně našel přesně brazilského záložníka Casemira, a ten hlavou poslal Manchester United do cenného vedení.

Newcaslte se snažil co nejrychleji na inkasovaný gól zareagovat, místo toho však přišla další rána Rudých ďáblů. Weghorst vysunul Marcuse Rashforda, anglický reprezentant potvrdil svoji neuvěřitelnou formu a střelou, kterou ještě lehce tečoval jeden ze stoperů Newcastlu, konkrétně Botman, překonal Lorise Kariuse.

V závěru první půle mohl snížit hlavou Dan Burn, vysoký stoper nicméně hlavičkou jen těsně minul pravou tyč branky Davida de Gey. V nastavení se pak ještě vytáhl skvělým zákrokem na dalekonosnou střelu Weghorsta Loris Karius.

Ve druhém poločase přišel na hřiště Isak a Newcaslte dělal vše pro to, aby co nejrychleji snížil na rozdíl jedné branky. V 68. minutě k tomu měli svěřenci Eddieho Howea blízko, jenomže obě dvě střely Joelintona byly zblokovány zkonsolidovanou obranou Rudých ďáblů.

Ta odváděla skvělou práci v průběhu celého druhého dějství, tlačící Newcastle takřka k ničemu nepustila. Naopak z protiútoků hrozili hráči Manchesteru, například deset minut před koncem, když získali míč na své polovině. Až do soupeřovy šestnáctky se dokázal dostat Bruno Fernandes, jenž ještě před brankou hledal naběhnuvšího Rashforda, těsně před tím ale míč dokázal zachytit vracející se Kieran Trippier.

V 85. minutě byl velmi blízko k brance Jacob Murphy, který vystřelil z velké vzdálenosti prudkou přízemní střelu, každopádně projektil zamířil jen těsně vedle levé tyče.

Newcastle tlačil svého soupeře i nadále, nicméně balón za záda skvělého De Gey dostat nedokázal, a tak se mohli svěřenci Erika ten Haaga radovat ze zisku ligového poháru.

Autor: Jakub Müller

Komentáře (439)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele