Strategie 2030: ORLEN lídrem zelené energetiky a garantem energetické bezpečnosti ve střední Evropě

Před dvěma roky skupina ORLEN představila, jako první integrovaný koncern oil&gas ve střední Evropě, ambiciózní cíle dekarbonizace. Dnes skupina zrychluje. V aktualizované strategii do roku 2030 ORLEN předpokládá nárůst investic do obnovitelných zdrojů energie, moderní petrochemie, zvýšení objemů produkce bioplynu a atraktivní nabídku alternativních pohonných hmot, včetně výrazného nárůstu počtu nabíječek elektromobilů. Na zelené investice koncern vynaloží celkem více než 120 mld PLN, což představuje cca 40 % investičních nákladů naplánovaných do roku 2030. Dekarbonizace aktiv a omezení využívání fosilních paliv umožní skupině ORLEN další zvyšování energetické bezpečnosti v celém regionu CE, což je klíčové, pokud si uvědomíme trvající energetickou krizi posílenou invazí Ruska do Ukrajiny. Aktualizovaná strategie skupiny ORLEN kromě ambiciózních investic usnadňujících realizaci stabilního zisku při diverzifikované ekonomické situaci na světových komoditních trzích počítá také se vzestupnou dráhou dividend, a to již od úrovně 4 PLN/akcie.

Video materiál: https://youtu.be/HEUmkgDNH08

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PŘEDPOKLADY STRATEGIE ORLEN2030:

- ORLEN jako lídr energetické transformace v regionu;

- 25% absolutní snížení emisí ekvivalentu CO2 v segmentu rafinérie, petrochemie a těžby do roku 2030;

- 40% redukce kg CO2 e/MWh v energetice do roku 2030;

- redukce emisního faktoru NCI o 15 % do roku 2030;

- uhlíková neutralita do roku 2050;

- cca 40 % investičních nákladů do zelených investic z ambiciózního investičního portfolia ve výši cca 70 mld EUR (320 mld PLN);

- dosažení více než 9 GW instalovaného výkonu z OZE (větrné farmy onshore a offshore, fotovoltaika);

- více než 10 tis. míst nabíjení elektromobilů ve střední Evropě;

- cca 85 mld eur (400 mld PLN) kumulovaného výsledku EBITDA v letech 2023-2030;

- diverzifikované portfolio = větší odolnost skupiny ORLEN proti kolísání trhu;

- získání nezávislosti na surovinách z Ruska;

- potvrzená vzestupná dráha dividendy a růst její atraktivity.

"Energetická krize, která začala ještě před válkou na Ukrajině, ukázala, že před energetickou transformací nelze utéct. ORLEN to chápe, proto jsme už v roce 2020, jako první firma ze střední Evropy, oznámili strategii, jak dospějeme k uhlíkové neutralitě, a o několik měsíců později jsme představili vizi rozvoje do roku 2030. Toto ambiciózní, ale reálné předsevzetí se dnes zúročilo. Vybudovali jsme přední energeticko-palivový koncern v CE, který dnes generuje více než 20 miliard EUR (100 miliard PLN) v příjmech za čtvrtletí a může ročně přidělit přibližně 9 miliard EUR (36 miliard PLN) na investice. Tato síla je vidět v aktualizované strategii – v roce 2022 provedené fúze s jinými společnostmi oil&gas v Polsku (LOTOS a PGNiG) umožňují dvojnásobný nárůst nákladů – na 320 mld PLN do roku 2030. Na zelené projekty, čímž omezíme naši závislost na fosilních palivech, vynaložíme 40 % této částky. Realizace strategie umožní omezení spotřeby fosilních paliv a také generování stabilních zisků, které chceme sdílet s našimi akcionáři" – říká Daniel Obajtek, předseda představenstva PKN ORLEN.

https://www.orlen.pl/en/about-the-company/strategy-2030

Zdroj informací: PKN ORLEN

Klíčová slova ČR-energie-ekologie-chemie-firmy-Orlen

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Energetika, suroviny
Chemický a farmaceutický průmysl

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.