Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Vstup Ukrajiny do EU? Hovory by podle předsedkyně europarlamentu mohly začít už letos

Autor: tsv, swp - 
4. března 2023
14:56

Rozhovory o členství Ukrajiny v Evropské unii by mohly začít už letos, uvedla dnes na návštěvě Ukrajiny předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Postavení kandidátské země získala Ukrajina loni v létě, čtyři měsíce po zahájení ruské invaze. Proces vstupu do Evropské unie trvá obvykle několik let.

„Doufám, že by mohla přístupová jednání začít už letos. Budoucnost Ukrajiny je v Evropské unii,“ uvedla podle agentury AFP Metsolaová na návštěvě západoukrajinského města Lvov. Konečné rozhodnutí bude záležet na vládách jednotlivých členských států EU, z nichž některé jsou skeptické ohledně toho, zda se Ukrajina dokáže vzpamatovat z války a přijmout nezbytné demokratické a protikorupční reformy, aby se v brzké době kvalifikovala na členství, poznamenal k tomu list The Guardian.

Metsolaová se na Ukrajině setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou parlamentu Ruslanem Stefančukem. V Bruselu nicméně patří mezi ty, kteří jsou optimisté a myslí si, že jak nabídku členství v EU, tak i potřebné reformy lze urychlit.

Ukrajinský prezident Metsolaové poděkoval za její roli při zajišťování podpory Evropského parlamentu právě pro žádost Ukrajiny o členství v EU. „Ukrajina si dala za cíl dokončit implementaci doporučení Evropské komise (EK) co nejdříve to bude možné a zahájit vyjednávání o vstupu do EU už tento rok,“ uvedl Zelenskyj.

Jakmile začnou formální jednání, EK bude posuzovat, zda Kyjev splnil kritéria pro členství, a pak vydá stanovisko. Následně lídři nynější sedmadvacítky rozhodnou, zda a kdy Ukrajinu přijmou. Tento proces často trvá déle než pět let a pro některé kandidátské země, jako je například Turecko či některé státy západního Balkánu, se téměř zastavil, uvedl The Guardian.

16:55
Dnes

Počet dětí ukrajinských uprchlíků v českých školách se od začátku tohoto školního roku zvýšil o tři procenta na celkových 49.539. Nejvyšší nárůst lze podle ministerstva školství pozorovat v mateřských školách, a to zvýšení o 23 procent. Ve středních školách pak jde o nárůst 9,8 procenta, uvedlo ministerstvo.

Většina dětí ukrajinských uprchlíků se podle resortu vzdělává ve veřejných školách, tedy těch, které zřizují kraje či obce. Tvoří více než 96 procent všech. Nejvíce těchto dětí se vzdělává ve školách v Praze a ve Středočeském kraji. Naopak nejméně jich chodí do škol v Olomouckém a Zlínském kraji.

V mateřských školách bylo na začátku tohoto školního roku podle ministerstva školství 5697 dětí ukrajinských uprchlíků. Podle průzkumu k 10. dubnu se jejich počet zvýšil na 7005. Ve středních školách se podle jarního sběru dat vzdělává 5346 uprchlických žáků z Ukrajiny, asi o 480 více než na začátku školního roku. V základních školách včetně přípravných tříd počet těchto dětí poklesl o 330, tedy zhruba o jedno procento, na 37.099 žáků. Počet těchto žáků se snížil i v konzervatořích, a to asi o šest procent na 89.

16:29
Dnes

Ruské letectvo dnes opět bombardovalo druhé největší ukrajinské město Charkov. Po výbuchu klouzavé bomby přišla o život starší žena, dva senioři utrpěli zranění, ale bilance nemusí být konečná - další lidé mohou být pod troskami poničených domů, které nyní záchranáři prohledávají, uvedl server Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova a starostu Ihora Terechova.

Ruské bombardování poničilo několik objektů, v jednom podle gubernátora vypukl požár. Střepiny zasáhly také projíždějící tramvaj s cestující, ale nikdo nebyl zraněn.

15:25
Dnes

Chargé d´affaires ruského velvyslanectví, který byl předvolán na německé ministerstvo zahraničí, „kategoricky odmítl obvinění ze zapojení ruských státních struktur do uvedeného případu a činnosti skupiny ART28 obecně jako nedoložený a neopodstatněný“, uvedlo ruské velvyslanectví v Berlíně podle agentury TASS. „Demarši německého ministerstva zahraničí pokládáme za další nikoliv přátelský krok, který má podnítit v Německu protiruské nálady a vést k další destrukci rusko-německých vztahů,“ dodalo velvyslanectví.

Zobrazit celý online

Video  Raketový útok na Záporoží: Komplikované odstraňování trosek  - Ukrajinské záchranné složky
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa