Evropské armády shání tanky pro Ukrajinu. Němci povolili odvoz ‚jejich‘ leopardů, dodávky ale váznou

Uplynul víc než měsíc od chvíle, kdy Německo povolilo ostatním evropským zemím poslat na Ukrajinu tanky Leopard. Země jako Polsko povolení Berlína k vývozu strojů potřebovaly, protože jde o techniku německé výroby. Americký deník New York Times ale píše, že záměr dodat tanky zemi zasažené válkou provázejí v mnoha případech komplikace. Evropské státy třeba zjistily, že jejich tanky nefungují tak, jak mají, nebo že jim chybí náhradní díly.

svět ve 20 minutách Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý kancléř Olaf Scholz před tankem Leopard 2 během návštěvy vojenské základny německé armády Bundeswehr v Bergenu, říjen 2022

Německý kancléř Olaf Scholz před tankem Leopard 2 během návštěvy vojenské základny německé armády Bundeswehr v Bergenu, říjen 2022 | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Reuters

Političtí představitelé evropských států se setkali s neočekávaným odporem v rámci vlastních koalic, a dokonce i ze strany svých ministerstev obrany. Jejich armády musely povolat výcvikové instruktory z výslužby, aby naučili ukrajinské vojáky zacházet se starými modely tanků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií

Ne vždy úspěšné snahy o poskytnutí tanků Leopard Ukrajině jsou podle New York Times jasným projevem reality, kterou Evropa dlouho ignorovala. Všichni věřili, že možnost rozsáhlého ozbrojeného konfliktu na kontinentu je v dnešní době nemyslitelná.

Konec studené války Evropu ukolébal ke spánku a armády mnoha zemí přestaly být adekvátně financované. Když Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, ukázalo se, že evropské státy jsou žalostně nepřipravené.

Z možné stovky tanků Leopard 2 dostane Ukrajina zlomek, mnoho zemí se do dodávky nezapojí

Číst článek

Náznaky tohoto problému se objevují už od doby, kdy Rusko před rokem napadlo Ukrajinu. Projevuje se hlavně nedostatkem zbraní a munice. Skutečný rozsah bezradnosti evropských zemí se ale ukázal až teď, kdy se Německo a jeho spojenci celé týdny snaží posbírat dostatek leopardů, aby naplnili dva prapory tanků. To je celkem 62 vozidel. Ironií je, že Německo z celé věci vychází poměrně dobře.

Konec berlínské nerozhodnosti

Kancléř Olaf Scholz dlouho odolával intenzivní veřejné nátlakové kampani ze strany ukrajinských vůdců, evropských politiků a bezpečnostních expertů, aby dodal Kyjevu tanky a umožnil i jiným zemím poslat některé ze svých vlastních leopardů. Bál se možné ruské reakce na takový krok, protože Moskva by si ho mohla vykládat jako přímé zapojení Severoatlantické aliance do války.

Německo se nakonec uvolilo leopardy na Ukrajinu vyslat a zelenou dalo i svým partnerům. Tanků je ale zatím příliš málo. Některé země mají problémy své leopardy vyslat a dávají od celé věci tak trochu ruce pryč. V evropských státech jsou přitom asi 2 tisíce leopardů ve dvou různých modelech. Patří totiž mezi nejběžněji používané bojové tanky na starém kontinentě.

Kyjev říká, že potřebuje několik set tanků. New York Times vypočítává, kolik leopardů zatím evropské země Ukrajině slíbily: Německo jich chce poslat 18, Polsko 14 a další země počítají s dodávkou jednotek těchto strojů. Není ale jasné, čí leopardi, potažmo která země, nahradí tanky, které budou v bojích zasaženy nebo se porouchají.

Německý vztah k Rusku ze 70 procent určovala energetická závislost, vysvětluje expert Kaim

Číst článek

Spolkový ministr obrany Boris Pistorius řekl v únoru na Mnichovské konferenci, že je z toho poměrně v šoku. Některé státy splnily, co slíbily, nebo alespoň oznámily, že leopardy dodají, většina ale nakonec neudělala ani to, posteskl si.

Podle Pistoriuse se řada zemí schovává za Německo. Dlouho na Berlín tlačily, aby leopardy uvolnil, a teď mlčí. Ministr nicméně nechtěl přímo říct, o kterých státech mluví.

Řada evropských a německých představitelů, kteří jsou do jednání o dodávkách tanků zapojení, má podle deníku New York Times jiný názor. Nejde prý ani tak o to, že by jednotlivé země nechtěly dostát svým slibům, ale spíš o to, že samy netušily, jak těžké to bude.

Pozice evropských států

Finsko, které se zasazovalo o to, aby Německo povolilo dodávky tanků, ve čtvrtek slíbilo dodat na Ukrajinu tři vozidla Leopard na odminovávání. O dodávce bojového tanku se zatím vláda v Helsinkách nezmínila.

Země na severu Evropy ještě není členem NATO a má nejdelší hranici s Ruskem ze všech evropských států, jeho snahu proto Německo ocenilo. Část evropských představitelů ale doufala ve významnější příspěvek severské země, i vzhledem k tomu, že Spojené státy a Velká Británie přislíbily, že ji v případě potřeby budou bránit ještě před vstupem do Aliance.

Španělsko, které vlastní 108 tanků Leopard, také žádalo, aby některé mohlo poskytnout Ukrajině. Teď se ale zjistilo, řada z nich je ve špatném stavu a potřebuje renovaci, která může trvat týdny, možná i měsíce. Jeden z koaličních partnerů, levicová strana Podemos, má navíc k Rusku blíž a brání se nabídnout Kyjevu větší podporu.

Spojené státy léta nabádaly Evropu, aby zvýšila výdaje na obranu. Poté, co v roce 2014 Rusko zabralo Krym, členové NATO souhlasili, že do roku 2024 budou na tyto účely vyčleňovat 2 procenta HDP.

Podle současných odhadů Aliance tohoto cíle dosahuje jen 9 ze třiceti členů. Třináct zemí včetně Německa podle loňské zprávy vyčlenilo na obranu jen něco kolem jednoho a půl procenta procenta HDP a méně.

Magdaléna Fajtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme