Fotbalisté Chelsea v odvetě osmifinále Ligy mistrů porazili Dortmund a postupují, dál jde i Benfica

Fotbalisté Chelsea porazili v domácí odvetě osmifinále Ligy mistrů Dortmund 2:0 a otočili dvojzápas po úvodní venkovní prohře 0:1. Skóre otevřel na konci 43. minuty Raheem Sterling a osm minut po přestávce rozhodl z opakované penalty proti svým německým krajanům Kai Havertz.

Londýn (Aktualizováno: 23:22 7. 3. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raheem Sterling

Raheem Sterling | Zdroj: Reuters

Chelsea, která předloni celou Ligu mistrů ovládla, prošla do čtvrtfinále potřetí za sebou. Dortmund naopak nepotvrdil aktuální formu a v jarní části sezony po předchozích 10 soutěžních vítězstvích utrpěl první porážku. Benfica, za kterou v úterý dvakrát skóroval Goncalo Ramos, si zahraje čtvrtfinále ve druhém ročníku po sobě.

Utkání Chelsea FC - Borussia Dortmund jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Zápas na Stamford Bridge začal kvůli problémům Dortmundu při příjezdu na stadionu s desetiminutovým zpožděním a hosté se v úvodu dostali pod tlak.

Navíc už v páté minutě přišli o zraněného Brandta, ze zdravotních důvodů jim chyběl i střelec jediné branky z prvního duelu Adeyemi. Přesto mohl druhý tým německé ligy otevřít skóre, v 17. minutě ale Reusův pokus z přímého kopu vytáhl gólman Arrizabalaga.

Pak už do pauzy hrozila jen Chelsea, byť postrádala řadu zraněných opor. Havertz v 28. minutě trefil tyč a proti svým krajanům se nemohl radovat ani o 10 minut později, kdy jeho brance předcházel spoluhráčův ofsajd.

Gól do šatny

Na konci 43. minuty se domácí z rostoucího tlaku již prosadili. Sterling nejprve promáchl, ale na druhý pokus už Meyera překonal. Připsal si 27. gól v Lize mistrů, z anglických hráčů je na tom lépe jen bývalý útočník Rooney s 30 brankami.

Dvě minuty po přestávce trefil Chilwell ve vápně centrem zblízka Wolfovu ruku a nizozemský sudí Makkelie po zásahu videorozhodčího a velké prodlevě nařídil penaltu. Havertz znovu mířil jen do tyče, ale protože dva z bránících hráčů Dortmundu předčasně vběhli do vápna, pokutový kop se opakoval a třiadvacetiletý německý záložník už tentokrát nezaváhal.

Borussia výrazně přidala, ale ani jednu ze dvou velkých šancí neproměnila a první soutěžní porážku v jarní části už neodvrátila. Na anglické půdě prohrál Dortmund pošesté za sebou. Chelsea, které patří v anglické lize až 10. místo, po úvodní venkovní porážce 0:1 otočila v domácí odvetě i čtvrté pohárové dvojutkání.

Benfica s přehledem

Benfica nezvládla pouze jediný z předchozích 21 pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod zvítězila venku, a statistiku potvrdila i v úterý. Ve druhé minutě sice gól Joaa Mária po přihrávce exslávisty Baha neplatil kvůli předchozímu ofsajdu, ale v 38. minutě už favorit vedl. Po rychlém brejku a Ramosově centru zleva Rafa Silva na dlouhou nohu zakončil přesně ke vzdálenější tyči.

V druhé minutě nastavení první půle se ve vápně kolem dvou obránců obtočil pro změnu Ramos a tvrdou ranou po zemi prostřelil gólmana Mignoleta, jenž v pondělí oslavil 35. narozeniny. V tu chvíli už bylo prakticky jasné, že nováček vyřazovací fáze z Brugg po úvodní domácí porážce vypadne i v šestém pohárovém dvojzápase.

Benfica zcela dominovala a po pauze skórovala ještě třikrát. V 57. minutě se podruhé v utkání trefil útočník Ramos a v 21 letech a 260 dnech se stal od sezony 2003/04 druhým nejmladším hráčem, který se podílel na třech gólech v jednom duelu vyřazovací části soutěže.

V 71. minutě proměnil pokutový kop Joao Mario a pátou brankou z penalty v jedné sezoně (bez rozstřelu) Ligy mistrů překonal rekord. Na 5:0 zvýšil střídající Neres, v 87. minutě zkorigoval stav povedenou ranou Meijer. Lídr portugalské ligy na svém stadionu neprohrál ani desátý duel s belgickým soupeřem a ani v 19. domácím soutěžním utkání v sezoně nenašel přemožitele.

Odvetná utkání osmifinále fotbalové Ligy mistrů:

Chelsea FC - Borussia Dortmund 2:0 (1:0)
Branky: 43. Sterling, 53. Havertz z pen. Rozhodčí: Makkelie - Honig, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Arrizabalaga, Fernández, Chilwell, Cucurella - Süle, Wolf, Bellingham. Diváci: 38 882. První zápas: 0:1, postoupila Chelsea.

Benfica Lisabon - FC Bruggy 5:1 (2:0)
Branky: 57. a 45.+2 Ramos, 38. R. Silva, 71. Joao Mário z pen., 77. Neres - 87. Meijer. Rozhodčí: Meler - Eyisoy, Komurcuoglu (všichni Tur.) - Munuera (video, Šp.). ŽK: Otamendi - Jaremčuk, Lang, Sylla, Meijer. Diváci: 60 960. První zápas: 2:0, postoupila Benfica.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme