Rusové budou zahnáni na Krym a „rozemleti“: Expert řekl, kdy přijde velká ukrajinská ofenziva

Ukrajinská armáda posílená novými a potřebnými zbraněmi ze Západu přejde na jihu země do ofenzivy. Myslí si to vojenský expert a plukovník ukrajinské armády Roman Svitan, který již dříve předpověděl, že k „deokupaci“ ukrajinských území dojde zřejmě někdy po Velikonocích. Podle agentury Unian pak uvedl, že nemá smysl provádět ofenzivu jinde než na pobřeží Azovského moře.

„Nemá smysl provádět ofenzivu jinde než na pobřeží Azovského moře. To je nejlepší varianta,“ uvedl Svitan podle agentury Unian. Podle něj budou Ukrajinci zatlačovat Rusy na poloostrov Krym a postupovat směrem na západ. „Právě tam bude ruská armáda čelit nové útočné síle. Dojde k rozmělnění ruských vojsk. Rychlost bude záviset na tom, zda budou utíkat, nebo ne. Rusové nebudou schopni tomuto postupu čelit, a oni to dobře chápou,“ doplnil.

Je přesvědčen, že „převálcovat“ ruskou armádu se jim podaří díky zbraním, které Západ v posledních týdnech dodal na Ukrajinu. „Pokud z poloostrova neodejdou, budou denně umírat i tři tisíce lidí,“ doplnil expert.

ČTĚTE TAKÉ: Vzdoroval okupantům u Bachmutu. Ukrajinci identifikovali zajatce, kterého popravili Rusové

Svitan již dříve předpověděl, že k „deokupaci“ ukrajinských území nejspíše dojde po Velikonocích. „Myslím si, že koncem března, v dubnu začne naše protiofenzíva,“ uvedl podle agentury Unian.

Jak by mohl takový scénář „deokupace“ Krymu vypadat, nastínil vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko. Podle něj bude poloostrov osvobozen podle stejného scénáře jako Hadí ostrov – nejprve bude zničena logistické spojení s pevninským Ruskem. Poté ukrajinské jednotky převezmou plnou kontrolu nad severovýchodní částí Černého a Azovského moře. Pro jejich úspěch budou podstatné protilodní raketové systémy a bezpilotní letouny.

Ukrajina se nesmíří s tím, že by Krym zůstal Rusku

„Můžeme využít protiletadlové raketové systémy i námořní drony. O těchto dronech, které zasahovaly v sevastopolském zálivu, jsme již dlouho nic neslyšeli. Proč asi? Nejspíše proto, že nyní probíhá jejich shromažďování, aby mohly být použity v případě potřeby,“ řekl Kovalenko v rozhovoru pro televizi TSN.

„Časem nezůstane na Krymu plnohodnotná bojeschopná skupina ruských vojáků. Zvlášť, když tam nebude logistika. Kdo pak bude sedět v těch jejich zákopech?“ pokračoval Kovalenko.

O tom, že by právě ukrajinský poloostrov anektovaný Ruskem na jaře 2014, mohl sehrát ve válce důležitou roli, už dříve hovořil bývalý velitel amerických sil v Evropě a penzionovaný generál Ben Hodges. „Ukrajinská vláda ví, že se nemůže smířit s tím, že by si Rusko Krym ponechalo,“ řekl koncem ledna webu Insider a předpověděl, že Ukrajina v příštích měsících připraví podmínky pro případné osvobození Krymu.

„Ukrajina nikdy nebude v bezpečí a ani nebude s to obnovit svou ekonomiku, dokud si Rusko udrží Krym,“ zdůraznil. K osvobození poloostrova ale Ukrajinci budou podle generála potřebovat rakety o delším dostřelu, než jaké jim Západ až dosud poskytl.

Tagy:
válka Ukrajina expert Krym Rusko Oleksandr Kovalenko UNIAN anexe Krymu Ruskou federací Roman Svitan