Orientační nabídka


Menu

Sociální sítě


Vyhledávání



Úroda ovoce byla loni nižší, úroveň pálenek to ale neovlivnilo. V Bojkovicích byl o víkendu jubilejní 20. košt slivovice

košt slivovice
 

 
 
košt slivovice sk slovácká viktoria

Jak být kvalitním degustátorem pálenek? Je potřeba přijít s dobrou náladou a před akcí i při akci dobře pít a jíst, doporučují členové komise koštu slivovice, který se konal 4.března 2023 v kulturním domě v Bojkovicích.


Bojkovice (7.3.2023) - Ocenění za nejlepší slivovici letošního bojkovického koštu zůstalo takzvaně doma. Šampionem roku 2023 se s plným počtem bodů stal Jan Prchlík z Bojkovic. Nejlepší meruňkovici a jablkovici dodal podle komise Miroslav Panáček ze Strážnice. A ocenění putovalo i za hranice republiky - s nejlepší hruškovicí přijel Karol Kvál ze Sence. Návštěvníci letos ochutnávali ze 199 slivovic, 27 meruňkovic, 48 hruškovic a 57 jablkovic. V ostatních pálenkách se objevily zajímavosti jako Gorkij list, medová whisky nebo slivovice z dubového sudu. 


Přestože byla loňská úroda ovoce menší, na 20. koštu slivovice v Bojkovicích se to neprojevilo. Na kvantitě ani na kvalitě. Soutěžící totiž mohli prezentovat vzorky i z předchozí sezóny. Rozdíly byly těsné, do finále se tak dostalo 18 pálenek. Vzorky vyhodnocovala komise anonymně a v předstihu: porotců je šestnáct, polovina z nich má i certifikát degustátora, který tito hodnotící získali po úspěšném absolvování zkoušek v lihovaru ve Vizovicích. Do budoucna už ale zvažují posily: „V degustační komisi jsou ze 60 - 70 procent důchodci, takže jsme v letošním roce rozhodli, že to začneme postupně obměňovat a omlazovat. Už jsme si vyhlédli další degustátory, v příštím roce by nás mohlo být třeba o dva víc,“ popisuje dlouholetý člen komise Jiří Sojka. 


Kritéria úspěšného degustátora jsou podle Jiřího Sojky čtyři: 1. dobrá nálada, 2. kvalitní pitný režim celý den před akcí, 3. dvě hodiny před koštováním si tzv. vymastit žaludek podle chuti - například špekem nebo třeba chlebem se sádlem, 4. zajídat a zapíjet vzorky při koštování. „Celoregionálně máme stanoveno, že se pálenky na koštech zajídají chlebem a tvrdým sýrem. Voda je pak nejlepší prostě čistá, perlivá nebo neperlivá,“ dodává certifikovaný degustátor s tím, že tato kritéria jsou platná pro komisi i pro veřejnost a zaručují úspěšný start i závěr večera. 


Návštěvníky oblíbená akce měla letos jubilejních 20 let. V roce 2002 vznikla na popud Jana Gruny, současného předsedy degustační komise. Oslovil tehdejšího vedoucího místní pálenice Ludvíka Kuchaře a uspořádali se záštitou města první ročník. „Z toho malého koštu, který býval v pálenici, následně na úřadě, se stala taková velká regionální akce. A vlastně i mezinárodní. Velké poděkování patří SK Slovácká Viktoria za pořádání, velké poděkování i degustační komisi,“ připomněl v sobotu při zahájení koštu starosta Bojkovic Petr Viceník. Ve velkém sále kulturního domu se košt slivovice koná od jeho 5. ročníku, od 7. ročníku převzali organizaci od bojkovických páleničářů právě zmiňovaní fotbalisti. 


 
Zodpovídá: Karolína Wernerová
Vytvořeno / změněno: 7.3.2023 / 7.3.2023
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > KULTURA > Zprávy
 

Kontakt

Město Bojkovice
Sušilova 952
687 71 Bojkovice

Tel.: 572 610 421

E-mail: mesto@bojkovice.cz

Podrobný kontakt


Kde nás najdete


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém