Ministerstvo: Spojené státy nechtějí svou ekonomiku oddělit od čínské

foto Vlajky Číny a USA - ilustrační foto.

Washington - Spojené státy nechtějí svou ekonomiku oddělit od čínské, ani nemají v úmyslu Čínu utlačovat, řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Reagoval tím na obvinění zaznívající z Pekingu. Čínský ministr zahraničí Čchin Kang totiž v úterý řekl, že Spojené státy vyzývají k "ustavení mezí“ ve vztahu k Číně a že Washington musí "šlápnout na brzdu", aby zabránil konfliktu s Čínou.

"Dali jsme jasně najevo, že se nesnažíme Čínu omezovat ani vést novou studenou válku," řekl mluvčí ministerstva na dotaz televize CNBC. Poukázal na loňské komentáře ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena, že Spojené státy se nesnaží zastavit Čínu v jejím hospodářském vzestupu ani v "prosazování zájmů svých lidí". "Také řekl, že nechceme oddělit čínskou ekonomiku od naší, ačkoliv Čína usiluje o asymetrické oddělení," dodal mluvčí.

Blinken dříve definoval asymetrické oddělení jako "snahu učinit Čínu méně závislou na světě a svět více závislý na Číně". Peking zrychlil úsilí o posílení své soběstačnosti v oblasti technologií a dodávek potravin. Země zůstává hlavním, ne-li největším, obchodním partnerem velké části světa, od Tchaj-wanu po Singapur, Německo a USA. Bidenova administrativa koncem loňského roku zpřísnila omezení schopnosti amerických podniků a jednotlivců spolupracovat s čínskými partnery na špičkových polovodičích. Administrativa podle médií zvažuje limity amerických investic do vyspělých čínských technologií, především vojenských.

Napětí mezi USA a Čínou v posledních letech eskalovalo. Na znamení určité stabilizace vztahů se loni v listopadu osobně setkal čínský prezident Si Ťin-pching s americkým prezidentem Joem Bidenem. Když se ale nad USA objevil čínský balón, který Američané označili za špionážní, přiměl tento incident v únoru Blinkena odložit jeho cestu do Pekingu. Čína rozhodnutí kritizovala a uvedla, že šlo o civilní balón určený k meteorologickému pozorování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď