Českým mužům se povedl individuál v Östersundu. Nejvýš byl 13. Krčmář

09. března, 2023

Cenné body do Poháru národů získali čeští muži ve vytrvalostním závodě v Östersundu. Michal Krčmář obsadil 13. příčku, Jakub Štvrtecký 20. příčku a Jonáš Mareček životní 32. příčku.

Report

Čeští biatlonisté dnes nutně potřebovali dobrý týmový výkon, aby mohli i dál pomýšlet na páté místo v Poháru národů. A ten přišel.

Michal Krčmář útočil podobně jako Markéta Davidová na nejvyšší příčky. První polovinu závodu odstřílel čistě, pak přidal dvě jedničky a skončil 13.

„Je to další výkon, který snese přísné měřítko. Ale na rovinu říkám, že bych chtěl výš,“ přiznal před kamerou ČT sport Bimbo.

Poznáváte siluetu Michala Krčmáře?

Opět ukázal výbornou běžeckou formu, stejně jako Jakub Štvrtecký. Celkově měl Kuba 8. a Bimbo 11. běžecký čas. V posledním kole byl Kuba dokonce nejrychlejší ze všech, Bimbo byl čtvrtý.

„Přišlo mi, že jsem se dobře rozjel, měl jsem sílu až do konce a měli jsme super lyže,“ hodnotil závod Jakub Štvrtecký, který dojel s bilancí 0+2+0+1 na 20. příčce. Nikdy v kariéře nebyl ve vytrvalostním závodě výš.

Kuba dnes kopce doslova vyskákával

Nejlepší výsledek v kariéře si zajel Jonáš Mareček. Dvaadvacetiletý talent minul jediný terč při druhé střelecké zastávce a to mu stačilo na 32. místo.

Jony po životním výkonu

Solidně dnes zastřílel Adam Václavík (1+1+1+0), ale necítil se dobře fyzicky a bral až 48. místo. Bez bodů zůstal i 56. Tomáš Mikyska (1+1+1+1).

Vyhrál jediný bezchybný muž dnešního závodu Benedikt Doll. Životní druhé místo vybojoval Ital Tommaso Giacomel a třetí skončil při absenci největších norských hvězd Vetle Christiansen.

Co to znamená?

Malý křišťálový glóbus za vytrvalostní závody získal Vetle Christiansen. Michal Krčmář byl 9. nejlepší, v celkovém pořadí figuruje na 14. příčce. Jakub Štvrtecký se posunul na 42. místo, ve startovní listině pro hromadný start je čtvrtým náhradníkem.

Čeští muži dnes byli šestí nejlepší a šestí jsou i v celkovém hodnocení Poháru národů. Pátým Švýcarům se přiblížili na rozdíl 24 bodů. Sedmí Italové ztrácí na Čechy 94 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek se bude v Östersundu jen trénovat, závodní program pokračuje v sobotu štafetou žen (14:00) a štafetou mužů (16:40)

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda