Z Bachmutu je krvavá zóna. Půlku města už okupují vagnerovci, varují Britové

V okupovaném Berďansku jsou nemocnice plné ruských vojáků, hlásí Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. V Mariupolu se ozvalo asi 20 explozí. Rusko od začátku války k útokům použilo přes 5 000 raket a více než 1 000 dronů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle Velké Británie pokračuje krvavá bitva o Bachmut, půlku města mají mít v moci vagnerovci.

V ukrajinském městě Berďansk jsou místní zdravotnická zařízení plná zraněných ruských okupantů. Oznámil to Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. Osmdesát těžce raněných útočníků bylo umístěno na chirurgické a ORL oddělení, píše Unian.

V pátek 10. března bylo v Mariupolu, dočasně obsazeném ruskými útočníky, slyšet asi 20 výbuchů, uvedl poradce starosty Mariupolu Petro Andryushchenko. Britské ministerstvo obrany mezitím informovalo o tom, že vagnerovci už ovládají půlku Bachmutu. Nedaří se jim ale postoupit dál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tanky jsou pro Ukrajinu fata morgána. Evropa slíbila leopardy, jsou ale v dezolátním stavu

Rusko od začátku války k útokům na Ukrajinu použilo přes 5 000 raket a více než 1 000 dronů, uvedl v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O jeho slovech informoval server The Kyiv Independent. Podle ukrajinského prezidenta šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi nelze věřit, proto nevidí důvod s ním teď jednat. Řekl to v rozhovoru na stanici CNN. „Rusko by mělo opustit naše území. Poté rádi využijeme diplomatické prostředky,“ řekl Zelenskyj.

Ukrajinské úřady nařídily pravoslavné církvi historicky napojené na Moskvu opustit prostory známého kyjevského kláštera Kyjevskopečerská lávra. Objekt musí opustit do konce tohoto měsíce. Jde o další z řady kroků vůči církvi, kterou Ukrajina po ruské invazi podezřívá z napojení na Moskvu, napsala s odkazem na ukrajinské ministerstvo kultury agentura Reuters.

Rusko má dost zdrojů, aby mohlo pokračovat ve válce proti Ukrajině při současné intenzitě další dva roky, prohlásil šéf litevské vojenské rozvědky při prezentaci výroční zprávy své služby. Ta upozorňuje, že válka proti Ukrajině oslabuje politické a ekonomické základy režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, který čím dál víc směřuje k totalitě.

Tagy: