Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Zlatá tečka Norů. Seveřané uspěli také v Östersundu, Francie bere stříbro

Jak jinak se mohli norští biatlonisté rozloučit se štafetami v sezoně Světového poháru než hladkým triumfem. Favorité posledního závodu v disciplíně se radovali také v Östersundu a potvrdili už jistý zisk malého křišťálového glóbu. Na druhé místo se propracovali Francouzi, třetí byli Němci, oba národy si však prohodily pořadí v celkovém hodnocení poháru.

Norové se ale museli do čela závodu postupně propracovat. Nejprve byli ve vedení Češi díky úvodnímu úseku Michala Krčmáře, poté Niklas Hartweg vytáhl nahoru Švýcary a následně se na výsluní chvíli vyhřívali Francouzi a Švédové. Jenže Johannes Dale na třetí předávce odevzdal norskou štafetu na prvním místě a vedení v klidu pohlídal Vetle S. Christiansen, jenž zaznamenal jen jednu chybu.

Francouzské akcie měl zachránit Fabien Claude, jenže v závěrečném souboji na střelnici s Christiansenem propadl, připsal si tři chyby a navrch ještě trestné kolo a musel se spokojit s druhou příčkou. Němci v závěru předběhli mohutně finišující Švédy, kteří vylepšili původně devátou pozici ze začátku závodu.

Češi se drželi na čele jen do první předávky díky bezchybnému Krčmářovi, na něj však jeho krajané nenavázali. Tomáš Mikyska musel na trestný okruh, Jakub Štvrtecký zaznamenal pět minutých terčů a Jonáš Mareček přidal další tři nepřesnosti. Reprezentanti se nakonec propadli až na jedenácté místo, neboť na cílové čáře prohráli těsný souboj se Slovinskem a na vítěze ztratili téměř tři minuty.

Závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko) - štafeta:

Muži (4x7,5 km): 1. Norsko (Strömsheim, Sörum, Dale, Christiansen) 1:09:12,4 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Lombardot, Guigonnat, Perrot, Fabien Claude) -22,5 (1+8), 3. Německo (Rees, Kühn, Nawrath, Doll) -37,4 (1+10), 4. Švédsko -59,8 (0+10), 5. Ukrajina -1:17,2 (0+4), 6. Rakousko -1:34,2 (0+10), ...11. Česko (Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček) -2:57,8 (1+14).

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 450 b., 2. Německo 330, 3. Francie 320, ...9. Česko 175.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články