‚Obrana pokračuje.‘ Situace v Bachmutu je složitá, útoky ale odrážíme, říká ukrajinský velitel

Ukrajinští obránci odrážejí všechny útoky Rusů, kteří se snaží dobýt Bachmut, situace ve východoukrajinském městě je i nadále složitá. V pondělí to uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. O těžké situaci v souvislosti s Bachmutem hovoří také Jevgenij Prigožin, jehož ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny se ve velké míře podílejí na dobývání města. Informovala o tom agentura Reuters.

Bachmut (Aktualizováno: 9:05 13. 3. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina Bachmutu je po měsících intenzivních bojů zcela zpustošena

Zničené město Bachmut | Zdroj: Reuters

„Situace v okolí Bachmutu zůstává složitá. Útočné jednotky Wagnerovy skupiny postupují z několika směrů, snaží se prolomit naši obranu a postoupit do centrální části města,“ citovala Syrského ukrajinská mediální platforma Military Media Center.

„Všechny pokusy nepřítele o dobytí města jsou odráženy dělostřelectvem, tanky a dalšími palebnými prostředky. Obrana pevnosti pokračuje!“ dodal Syrskyj.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války na Ukrajině a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu.

Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách. Ruské jednotky v uplynulých týdnech postoupily severně i jižně od města a hrozí v něm obklíčit ukrajinské obránce. Ukrajina nyní kontroluje západní část města, zatímco východní je již v držení ruských sil.

Kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského minulý týden oznámila, že Syrskyj i náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj souhlasili, aby obrana Bachmutu pokračovala. Syrskyj v uplynulých dnech obléhané město v Doněcké oblasti opakovaně navštívil, aby se na místě přesvědčil o situaci.

102 útoků

Také šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v neděli uvedl, že situace v Bachmutu je „těžká, velmi těžká“. „Čím více se blížíme k centru města, tím jsou boje tvrdší (...). Ukrajinci vrhají do boje nekonečné zálohy, ale my postupujeme a budeme postupovat,“ citovala Prigožina agentura Reuters.

Boj o Bachmut. Pro wagnerovce může být významnější postup obtížný, píše americký institut

Číst článek

Šéf wagnerovců dodal, že jeho jednotky od ruské armády dostávají více munice než dříve. Dále ohlásil „restart“ a nové nábory do své skupiny, jakmile bude Bachmut dobyt.

Ukrajinský generální štáb ve své pondělní ranní svodce uvedl, že ruské síly pokračují v ofenzivních operacích ve směru na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. Ukrajinské síly podle něj v těchto oblastech za poslední den odrazily 102 útoků, včetně čtyř u Bachmutu.

„Nepřítel se nepřestává pokoušet dobýt město Bachmut,“ konstatovalo velení ukrajinské armády.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v neděli večer uvedl, že jeho jednotky v posledních dnech zabily u Bachmutu více než 1100 ruských vojáků a dalších 1500 bylo vyřazeno z boje kvůli zraněním. Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že ruské síly zabily za posledních 24 hodin v Doněcké oblasti více než 220 ukrajinských vojáků.

Prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

ula, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme