Křetínský chce rozšířit svůj mediální záběr ve Francii. Jedná o koupi druhého největšího vydavatelství

Český miliardář o koupi nyní vyjednává exkluzivně. Podle odhadu se výše transakce může pohybovat mezi 14 až 22 miliardami korun.

Peter BrejčákPeter Brejčák

kretinsky-pariz

Foto: Depositphotos / EPH / CzechCrunch

Daniel Křetínský je na investiční vlně

0Zobrazit komentáře

Vystudoval práva, jmění vydělal díky energetice, investuje ale v mnoha různých oblastech. Daniel Křetínský pokračuje v tažení mediálním byznysem a ve Francii aktuálně jako významný zájemce jedná o koupi druhého největšího vydavatelství Editis. Jeden z nejbohatších Čechů již na tamním trhu vlastní několik dalších tiskových titulů a stává se z něj tak mediální magnát.

Francouzský konglomerát Vivendi zahájil exkluzivní jednání o prodeji svého stoprocentního podílu ve vydavatelství Editis firmě International Media Invest (IMI), jež je dceřinou společností firmy Czech Media Invest (CMI) Daniela Křetínského. Vivendi o tom informovala v tiskové zprávě. Křetínský ČTK sdělil, že s Editis, což je druhé největší vydavatelství ve Francii, má dlouhodobou vizi.

Vivendi se o hodnotě transakce nezmiňuje. Společnost Apicil Asset Management, jež je ve francouzském konglomerátu akcionářem, ji ale odhaduje na 600 milionů až 900 milionů eur, v přepočtu 14,3 miliardy až 21,4 miliardy korun. Případnou transakci bude muset schválil Evropská komise.

„Možnost stát se akcionářem vydavatelské vlajkové lodi, jakou je Editis, pokud tento proces bude dokončen, mě činí šťastným a hrdým. Jsem si vědom odpovědnosti, kterou s sebou taková akvizice nese vzhledem ke kvalitě společností, které skupinu tvoří, a jejich místu v dějinách francouzské intelektuální sféry,“ uvedl Křetínský.

Rostoucí mediální impérium

Křetínský má už menšinový podíl ve francouzských novinách Le Monde. Prostřednictvím holdingu CMI vlastní také několik francouzských tiskových titulů, jako je Elle, Tele7 Jours a magazín Marianne. Křetínský se také ucházel o převzetí francouzské televize M6, ta ale nakonec zůstala v rukou německé společnosti Bertelsmann.

Mimo mediální byznys Křetínský ve Francii například od ruského oligarchy za půl miliardy odkoupil dům vedle Elysejského paláce. Společně s Jiřím Šmejcem si pořídili zámeček, do té doby chátrající v obci poblíž Paříže. Jejich záměrem je udělat z něj luxusní hotel.

Spolu s byznysovým souputníkem Patrikem Tkáčem si pořídili podíly ve francouzském maloobchodním řetězci Fnac Darty. Křetínskému patří také část další velké maloobchodní skupiny Casino Guichard-Perrachon. Vedle toho investuje také do britské či nizozemské poštyamerického Foot Lockeru a drží podíly ve fotbalovém klubu West Ham United a pražské Spartě.

Co se týče médií, v Česku Křetínský spolu s Patrikem Tkáčem kontroluje společnost Czech News Center. Ta má v portfoliu mimo jiné i deníky Blesk, Sport, Aha! a E15 nebo časopis Reflex.

Nad společností Vivendi má kontrolu francouzský miliardář Vincent Bolloré. Prodej vydavatelství Editis je součástí strategie Vivendi, která se snaží překonat regulační překážky ve snaze převzít mediální společnost Lagardère. „Prodejem Editisu si chce Vivendi získat Evropskou komisi, aby dala povolení k převzetí Lagardère,“ uvedla společnost Apicil. Podle Vivendi exkluzivní jednání s Křetínským znamená, že upouští od dřívějšího plánu vydavatelství Editis vyčlenit a uvést na pařížskou burzu.

Pro Vivendi je při převzetí Lagardère klíčová společnost Hachette, která je třetí největší vydavatelskou skupinou na světě a nyní spadá pod Lagardère. Možné spojení Hachette s Editis vyvolalo kritiku ze strany nezávislých vydavatelů a vedlo k tomu, že vydavatelství Editis přišlo o některé známé autory, napsala agentura Reuters.

S přispěním ČTK

Diskuze (0)

Novinka

Anonym