Evropské akcie kvůli potížím Credit Suisse zažily nejhorší den za více než rok

foto Makléř na burze ve Frankfurtu. Ilustrační foto.

Londýn/Frankfurt/Rijád - Evropské akcie dnes prudce oslabily, impulzem k jejich poklesu se stala zpráva o mohutném propadu akcií švýcarské banky Credit Suisse. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok. S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování. Kvůli propadu akcií Credit Suisse oslabují i evropské měny. Ceny ropy klesly nejníže od konce roku 2021.

Šéf saúdskoarabského finančního ústavu Saudi National Bank (SNB) Amar Chudajrí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že SNB už nemůže kupovat žádné další akcie Credit Suisse, protože jí v tom brání regulační překážky. Dostala by se totiž se svým podílem v bance nad deset procent. Credit Suisse má dlouhodobé problémy a Saúdové jí dosud pomáhali právě tím, že nakupovali její akcie. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii a největším akcionářem Credit Suisse.

"Nemůžeme, protože bychom se dostali nad deset procent. Je to regulatorní záležitost," řekl Chudajrí k případným dalším nákupům akcií švýcarské banky. Data společnosti Refinitiv ukazují, že SNB drží v Credit Suisse 9,88 procenta. Credit Suisse je druhou největší bankou ve Švýcarsku.

Obchodování s akciemi Credit Suisse na burze v Curychu bylo před polednem dočasně pozastaveno, protože jejich cena spadla o více než 20 procent. Regulátoři následně kvůli prudkému poklesu cen dočasně pozastavili obchodování s akciemi francouzské banky Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, a také s akciemi několika italských bank, napsal server finanční televize CNBC. Akcie společnosti Credit Suisse nakonec dnešní obchodování uzavřely se ztrátou 24,2 procenta, zatímco akcie Société Générale oslabily o 12,2 procenta.

Akciové trhy jsou od konce minulého týdne značně rozkolísané v důsledku pádu amerických finančních domů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Americké úřady je uzavřely, a i když přes víkend zorganizovaly podporu střadatelům, kteří tak mají ke svým vkladům přístup, nervozita na trzích přetrvává.

"Trhy jsou nespoutané. Posouváme se od problémů amerických bank směrem k problémům bank evropských, především Credit Suisse," řekl Carlo Franchini, který je šéfem oddělení institucionálních investorů ve finančním ústavu Banca Ifigest v Miláně.

Index DAX, který sleduje obchodování na akciové burze ve Frankfurtu nad Mohanem, dnes klesl o 3,27 procenta a uzavřel na 14.735,26 bodu. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 se snížil o 3,81 procenta na 7345,80 bod a hlavní index milánské burzy FTSE/MIB se propadl dokonce o 4,61 procenta na 25.865,84 bodu.

Evropské měny oslabují kvůli propadu akcií banky Credit Suisse

Také evropské měny dnes po propadu akcií Credit Suisse ztrácejí. Vůči americkému dolaru oslabuje euro, britská libra i švýcarský frank.

Euro k dolaru kolem 16:50 SEČ odepisovalo necelá dvě procenta na 1,0523 USD. Libra k dolaru ve stejnou dobu klesala o 1,1 procenta na 1,2021 USD. Kurz americké měny ke švýcarskému franku stoupal o 1,1 procenta na 0,9243 CHF. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, si připisoval 1,4 procenta na 105,02 bodu.

Ceny ropy klesly nejníže od konce roku 2021

Ceny ropy dnes na světových trzích sestoupily na nejnižší úroveň od konce roku 2021, dolů je tlačí propad na finančních trzích vyvolaný obavami kolem situace druhé největší švýcarské banky Credit Suisse. Cena severomořské ropy Brent dnes klesla o 4,9 procenta a uzavřela na 73,69 dolaru za barel. Během dne se dostala až pod 72 dolarů za barel.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) v průběhu obchodování sestoupila až pod 66 dolarů za barel. Nakonec uzavřela se ztrátou 5,2 procenta na 67,61 dolaru za barel. V úterý ceny Brentu i WTI ztratily přes čtyři procenta.

Ještě ráno se cena ropy zvyšovala po příznivých datech o ekonomické aktivitě v Číně a o výhledu poptávky na letošní rok, které zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Optimistická nálada na trhu se ale vytratila, když největší akcionář Credit Suisse řekl, že nemůže tomuto finančnímu domu poskytovat další finanční pomoc. Akcie Credit Suisse vzápětí prudce oslabily a s nimi i širší akciový trh v Evropě v čele s bankami.

Trhy se podle analytika XTB Jiřího Tylečka obávají prohlubujících se problémů bankovního sektoru, které mohou zasáhnout globální ekonomiku. "Růst poptávky z Číny, který měl vyhnat ceny ropy nad stodolarovou úroveň, se zatím nezhmotnil. Za výprodejem stojí propad cen rizikových aktiv. Obchodníci se bojí, že bankovní krize zasáhne Evropu," sdělil ČTK Tyleček.

"Obavy z nákazy jasně nabývají na síle," řekl agentuře Reuters analytik Tamas Varga ze společnosti PVM. "V důsledku toho je dolar silnější a akcie oslabují, a to je špatná zpráva pro ropu," dodal. Silnější dolar zdražuje ropu a další komodity z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla snižuje poptávku.

"Credit Suisse a širší obavy ohledně bankovního sektoru výrazněji podkopávají náladu na trhu," uvedl obchodník Craig Erlam ze společnosti OANDA. "Výhled je náhle velmi nejistý," dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent květen 73,69 77,45
New York - NYMEX WTI duben 67,61 71,33

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď