Rozzlobený Fico o návštěvě Pavla: Slovensko nepotřebuje ničí rady. Další ale prezidenta chválí

Prezident Petr Pavel si během své první zahraniční návštěvy na Slovensku vyslechl nejen potlesk a chválu, ale i kritiku. Ta na jeho adresu zazněla z úst expremiéra a dnes jednoho z představitelů opozice Roberta Fica. Ten Pavlovi vyčítal, že je „jako přes kopírák“ stejný jako slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a dodal, že „Slovensko nepotřebuje rady“ od jiných států. Jiní slovenští politici si naopak Pavlovu návštěvu chválili.

„Oni dva jsou jako přes kopírák,“ prohlásil v pondělí Fico o Pavlovi a Čaputové v Trnavě, kde se účastnil akce k Mezinárodnímu dni žen. Když vystoupal na pódium, odměnilo ho několik stovek lidí na místě potleskem a hlasitým skandováním. Podle expremiéra, který v poslední době mívá čím dál agresivnější rétoriku, Slovákům „jiné země určují, kdo je jejich prezidentem“.

„Je fakt, že český prezident ještě před inaugurací říkal, že ho znepokojuje vývoj na Slovensku. A já jsem odvětil: ,Pane prezidente, na Slovensko se chodí s kloboukem v ruce, ne s kloboukem na hlavě.‘ Slovensko je suverénní samostatná země a nepotřebuje rady od jiných států,“ pokračoval někdejší dlouholetý slovenský premiér.

Pavla zkritizoval například i za jeho slova, že by visegrádskou čtyřku (V4) bral jen za konzultační fórum a představoval by si větší flexibilitu Česka a Slovenska. „Chci připomenout každému, že to byla V4, která zabránila příchodu migrantů na území Slovenska a České republiky. Když V4 koordinovala své postoje, dokázala na úrovni Evropské unie velké věci,“ dodal Fico s tím, že oslabování významu V4 „je v zájmu USA“, za což sklidil potlesk přítomných.

ČTĚTE TAKÉ: Demonstranti z Václaváku chtějí bořit, říká Pavel. Zdůraznil vliv ruské propagandy

Ty navíc evidentně provokovala i Ficova poznámka, že se Čaputová a Pavel věnovali tématu LGBT komunity. Fico konkrétně zmínil podnik Tepláreň, kde před několika měsíci střelec zavraždil dva mladé muže a posléze spáchal sebevraždu.

Prezidentská dvojice na tiskové konferenci po jednání kolem poledne hovořila zejména o postavení gayů a leseb v Česku i na Slovensku. U našich východních sousedů totiž dodnes nefunguje ani institut registrovaného partnerství. Fico zde prohlásil, že se v této otázce „řídí Ústavou SR“. „Ta říká, že manželství je jedinečný svazek muže a ženy. Tečka. A nebudeme se o tom s nikým bavit,“ pronesl Fico.

Také mu vadilo, že se Pavel s Čaputovou podle něj nevěnovali běžnému občanovi. „Nikde není Slovák, Slovenka, občan Slovenské republiky, nikde není Čech, občan České republiky. V České republice je obrovské shromáždění proti chudobě, na Slovensku obrovský problém se snižováním životní úrovně,“ zakončil lídr strany Směr-SD.

Pavel jako Ficův nový cíl

Fico na setkání s lidmi prohlásil, že se nechce vměšovat do vnitřních záležitostí Česka. Byl to přitom on, kdo na Pavla zaútočil jen čtyři dny po jeho vítězství v prezidentských volbách. „Pan generál za dva dny přesně ukázal, kdo je kdo,“ prohlásil Fico s úšklebkem na tiskové konferenci 1. února na půdě Národní rady. Vadí mu Pavlův pozitivní přístup k podpoře Ukrajiny. „Budoucí český prezident dokonce už jasně řekl, že by byl pro, aby byla Ukrajina po válce přijata do Severoatlantické aliance (NATO)“.

„Hned věděl, komu má telefonovat, a hned věděl, že Ukrajina patří do NATO. Dnes už nikdo nemůže pochybovat o tom, kdo za ním je, kdo ho tlačil dopředu, jak ho vymysleli,“ komentoval dále Fico s odkazem na to, že Pavel si po vítězství telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a s tchajwanskou hlavou státu Cchaj Jing-wen.

„K rozhodnutí České republice blahopřeji, ale přesně víme, a to ještě ani nesložil slib, jakou zahraniční politiku bude tlačit český prezident,“ pokračoval Fico. „Stejnou zahraniční politiku tlačí naše paní prezidentka, a proto je prezidentka Čaputová tak nebezpečná pro Slovensko, protože nás dovede k neštěstí,“ prohlásil expremiér.

Heger a Kollár českého prezidenta vítali

Jiní slovenští politici však byli za Pavlovu návštěvu rádi. Jedním z nich byl i premiér v demisi Eduard Heger, se kterým se toto pondělí odpoledne sešel. „Vnímám to jako signál silných sousedských vztahů. Oba sdílíme hodnoty demokracie a zasazujeme se za politiku slušnosti. Naším cílem je navrátit občanům důvěru v politiku,“ komentoval později setkání Heger s dovětkem, že věří, že si „bratři Češi vybrali správně“.

S Pavlem jednal i šéf Národní rady a předseda koaličního hnutí Jsme rodina Boris Kollár. Ten Pavla označil za „charismatického muže“ poté, co se s ním v úterý sešel v Českém domě v Bratislavě. Hovořili spolu i například o Ukrajině. „Když nyní pomáháme Ukrajině, tak budeme požadovat, aby v případě poválečné obnovy byly Slovensko a stejně tak Česká republika zapojeny do obnovy,“ prohlásil Kollár.

Tagy: