Švýcarská centrální banka zastavila propady. Nervozita na akciových trzích přetrvává

Švýcarská centrální banka poskytla pomoc bance Credit Suisse.

Švýcarská centrální banka poskytla pomoc bance Credit Suisse. Zdroj: ctk/AP

Akcie evropských bank míří ve čtvrtek nahoru poté, co problémy sužovaná Credit Suisse oznámila, že si na posílení likvidity půjčí od švýcarské centrální banky až 50 miliard franků. Ze strany Swiss National Bank jde o výjimečný krok, který má za cíl uklidnit situaci.

„Credit Suisse podniká rozhodné kroky k preventivnímu posílení své likvidity tím, že má v úmyslu využít možnost půjčky od Švýcarské národní banky (SNB) až do výše 50 miliard švýcarských franků v rámci úvěrových facilit, které jsou plně zajištěny vysoce kvalitními aktivy,“ uvedla Credit Suisse v prohlášení.

Kurz akcií banky Credit Suisse rostl v průběhu čtvrtka i o více než 30 procent a smazal tak podstatnou část ztrát ze středečního obchodování. Během něj se cenné papíry druhého největšího švýcarského bankovního domu, který vznikl již před 167 let, výrazně propadaly a obchodovaly se na historicky rekordně nízkých úrovních. I přes čtvrteční zlepšení se však akcie obchodují o 70 procent níž než před rokem.

Středeční výprodej spustilo vyjádření předsedy Saudi National Bank, s téměř deseti procenty největšího akcionáře banky, že z regulatorních důvodů nemá v plánu poskytnout Credit Suisse nový kapitál. To investory značně znervóznilo, zvláště když minulý týden zkrachovaly v USA banka Silicon Valley Bank a další dva menší finanční domy. 

Credit Suisse je první velkou světovou bankou od finanční krize v roce 2008, které musela centrální banka hodit záchranné lano. Důležitost Credit Suisse spočívá v tom, že patří mezi pouhou třicítku mezinárodní finanční institucí, které mezinárodní Financial Stability Board označuje v rámci globálního finančního sektoru za systémově důležité.

Již ve středu Swiss National Bank a také úřad FINMA, který ve Švýcarsku dohlíží na finanční trh, uvedly, že Credit Suisse splňuje „požadavky na kapitál a likviditu kladené na systémově důležité banky“ a že v případě potřeby má přístup k likviditě od centrální banky.

Credit Suisse měla na konci roku 2022 celková aktiva ve výši 574 miliard USD. Divize zabývající se správou aktiv institucionálních a velmi bohatých klientů měla pod sebou ke konci prosince na další aktiva v hodnotě  1,7 bilionu USD. Pro srovnání aktiva zkrachovalé Silicon Valley Bank činila k závěru minulého roku 212 miliard dolarů.

Je však třeba doplnit, že v prvním čtvrtletí letošního roku objem aktiv banky Credit Suisse bezpochyby klesl. Za zmínku stojí, že americký ekonom Nouriel Roubini označil tento týden Credit Suisse „za příliš velkou, aby jí nechaly úřady padnout, a příliš velkou na to, aby mohla být zachráněna“. Podle něj není jasné, jak velké jsou ztráty banky utržené z držení různých cenných papírů a dalších aktiv.

Zmíněná saúdskoarabská banka získala svůj podíl minulý rok, kdy se podílela na navýšení kapitálu problémy sužované banky. Saudi National Bank na podzim zainvestovala 1,5 miliardy franků.

Slova předsedy největšího akcionáře přišla poté, co Credit Suisse v úterý zveřejnila svou výroční zprávu za rok 2022. V ní uvedla, že banka identifikovala „podstatné nedostatky“ v kontrolách finančních výkazů a dosud nezastavila odliv zákazníků a jejich peněz.

Po UBS druhá největší švýcarská banka se snaží vzpamatovat ze série skandálů, které podkopaly důvěru investorů a klientů. Odliv financí klientů ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl na více než 110 miliard švýcarských franků. 

Díky oznámení o podpoře ze strany švýcarské centrální banky se zlepšil sentiment i u ostatních finančních titulů v Evropě. Burzovní index Stoxx 600 Banks, který měří vývoj cen akcií největších evropských bank, dopoledne posiloval o více než procento. Vedle bank se dařilo i akciím pojišťoven. Odpoledne však index část svých zisků z předešlé části dne odevzdal.

Pozitivní vývoj se odrazil i na pražské burze, kde mírně rostly ceny akcií Komerční banky a Moneta Money Bank. Naopa akcie rakouské Erste se odpoledne obchodovaly o téměř dvě procenta níže než ve středu.