16. března 2023 • 21:59

Muchová proti Rybakinové dřela skoro tři hodiny, semifinále je zakleté

Autor: iSport.cz, Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třísetové bitvy se staly osudnými pro poslední české zástupkyně ve dvouhře na významném tenisovém podniku v americkém Indian Wells. Karolína Muchová vypadla po boji s wimbledonskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu 6:7, 6:2, 4:6. Napodobila tak čtvrtfinálový výsledek slavnější krajanky Petry Kvitové, která předchozí noc prohrála s Řekyní Mariou Sakkariovou 6:4, 5:7 a 1:6.



Český ženský tenis čeká na semifinalistku akce v Indian Wells už od roku 2017. Nic na tom nezměnila ani letošní edice turnaje pořádaného v tenisové oáze v Kalifornii.

Šestadvacetiletá Karolína Muchová přitom měla velmi slibně nakročeno k úspěchu.

Do čtvrtfinálové bitvy proti kazachstánské favoritce Jeleně Rybakinové sice nastoupila se zatejpovanými stehny, soupeřku však od úvodu díky své šikovnosti dostávala do úzkých.

Nesmírně vyrovnanou první sadu mohla Češka zakončit při vlastním podání. Za stavu 5:4 si vypracovala setbol, pokusila se zahrát servis-síť, jenže smeč se Muchové krutě nevyvedla a skončila několik metrů v autu.

Velké chyby světová desítka využila a sada pokračovala do dramatické koncovky. V závěru tiebreaku Muchová zahrála dvojchybu proti setbolu, zkrácenou hru ztratila poměrem 4:7 a po hodině a čtvrt boje musela dotahovat.

Druhý set ovšem jednoznačně patřil svěřence trenéra Jana Blechy. Zarputile bojující Muchová se dostala hned při první příležitosti soupeřce pod kůži, celkem dvakrát ji připravila o podání a v bleskovém tempu (36 minut) srovnala stav na 1:1 na sety.

V té chvíli se zdálo, že se momentum zápasu překlopilo na stranu české tenistky. Jenže kvůli další dvojchybě zahrané ve špatný čas přišla Muchová o servis a od stavu 1:2 dotahovala. Zápas se už blížil ke třem hodinám, když česká hráčka dokázala odvrátit dva mečboly při vlastním podání.

Za stavu 5:4 se Rybakinová na servisu dostala ze stavu 0:30 k dalšímu mečbolu a ten již dokázala esem využít. Kazachstánská hráčka slavila díky 44 vítězným úderům. O vyrovnanosti duelu však hovoří statistika vyhraných míčů 106:106.

I přes porážku (6:7, 6:2, 4:6) odehrála Muchová při premiérovém startu v Indian Wells nejlepší turnaj za poslední měsíce. Po cestě do semifinále porazila například Viktorii Azarenkovou z Běloruska (7:6, 6:3) a zvládla tuhé třísetové bitvy s houževnatou Italkou Martinou Trevisanovou a kamarádkou z pražské Štvanice Markétou Vondroušovou.

Muchová za celý loňský rok vyhrála jen 8 zápasů, nyní už má na kontě 11 výher a ve světovém žebříčku se posune ze 76. místa na 55. pozici.

I do nadcházejícího podniku WTA 1000 v Miami půjde z pozice české jedničky Petra Kvitová, přestože ani ona semifinálovou bránu v Indian Wells neotevřela.

Třiatřicetiletá hráčka vstoupila do svého prvního čtvrtfinále v kalifornské poušti od roku 2016 bez známek únavy z den staré vydřené výhry nad domácí turnajovou trojkou Jessicou Pegulaovou.

Přemožitelka Karolíny Plíšková Řekyně Maria Sakkariová však už potřetí na turnaji otočila nepříznivě se vyvíjející zápas (4:6, 7:5, 6:1). Sakkariovou tedy čeká v rámci sobotního programu semifinálová bitva s Arynou Sabalenkovou z Běloruska.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud