Prezident Pavel se setkal s polským premiérem Morawieckým

foto Nový český prezident Petr Pavel končí dvoudenní návštěvu Polska, 17. března 2023, Varšava. Přivítání polským premiérem Mateuszem Morawieckým.

Varšava - Setkáním s polským premiérem Mateuszem Morawieckým zahájil prezident Petr Pavel druhý a závěrečný den návštěvy Polska. Ve Varšavě má také v plánu prohlídku centra Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Následně přeletí na letiště Rzeszów-Jasionka, kde se podívá do polského a amerického logistického centra. Z něj proudí na Ukrajinu většina západní mimo jiné vojenské pomoci.

Pavel do Polska přiletěl ve čtvrtek. Jde o jeho druhou cestu ve funkci, na první byl začátkem týdne na Slovensku. Ve Varšavě se dosud setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, s předsedy obou komor polského parlamentu nebo s českými krajany.

Dnes pokračuje jednáním s Morawieckým. Polský premiér na úvod setkání poznamenal, že si není jist, zda během tisícileté historie byly česko-polské vztahy lepší než dnes. Vyzdvihl roli, kterou obě země společně hrají v podpoře Ukrajiny. Řekl také, že stále doufá v oživení visegrádské skupiny. Tu Pavel v minulosti kritizoval.

Prezident Pavel se setkal s polským premiérem Morawieckým
17.03.2023, 09:44, autor: Karel Čapek, zdroj: ČTK/Video

Nový český prezident podotkl, že je hrdý, že mohl do Polska přijet v krátké době po své inauguraci a setkat se s hlavními činiteli země. Věří, že střední a východní Evropa je nyní v zásadní části své historie. Role regionu podle něj může růst nejen s ohledem na podporu Ukrajiny proti ruské agresi, ale i kvůli poválečné obnově napadené země. Region podle něj může a měl by hrát zásadní roli při návratu Ukrajiny do rodiny demokratických evropských národů, a to včetně silné podpory členství Ukrajiny v EU a, po splnění podmínek, případně i v NATO.

Ve čtvrtek Pavel řekl českým novinářům, že chce s Morawieckým do větších detailů probrat témata, o kterých již s polskými politiky hovořil na čtvrtečních setkáních. Mluvit by tak nejspíš měli kromě pomoci Ukrajině a její poválečné obnově i o dopravních projektech spojujících Česko a Polsko nebo o zajištění energetické bezpečnosti.

Pavel má dnes na programu také návštěvu Frontexu, který má ve spolupráci s bezpečnostními orgány členských zemí dohlížet na ostrahu vnější hranice Evropské unie. Odpoledne pak odletí do Rzeszówa, který se po začátku války na Ukrajině stal důležitým logistickým centrem. Ze západních zemí na místní letiště míří vojenská i humanitární pomoc, která je následně pozemní cestou převážena přes polsko-ukrajinskou hranici. Do Česka se Pavel vrátí večer.

Do Polska s Pavlem přiletěla i manželka Eva. Na některých akcích prezidenta doprovází, částečně má ale odlišný program. Dnes se zúčastní návštěvy agentury Frontex, poté si prohlédne staré varšavské město. V Rzeszówě ve chvíli, kdy bude Pavel v utajované části základny, první dáma navštíví Medevac Hub, který zajišťuje pomoc pacientům z Ukrajiny, a centrum pro pomoc uprchlíkům.

Pavel ocenil rozhodnutí Varšavy a Bratislavy předat stíhačky MiG-29 Kyjevu

Prezident Pavel při návštěvě Polska ocenil rozhodnutí Varšavy a Bratislavy poskytnout Kyjevu své stíhačky MiG-29. Uvedl, že věří, že Ukrajina může ve válce proti Rusku zvítězit.

"MiG-29 je nadále považován za relativně dobré letadlo a zdá se nejlepším letadlem pro Ukrajinu, protože je v její výzbroji, umějí s ním zacházet a mají pro něj logistické zázemí," řekl polské televizi TVN Pavel, který byl dříve náčelníkem českého generálního štábu a později stál v čele Vojenského výboru Severoatlantické aliance.

Zdůraznil, že každý prvek vojenské výzbroje je Ukrajině potřebný pro účinnou obranu a případnou protiofenzívu. "Určitě (MiGy) něco změní - a není až tak důležitý počet, ale to, že každý prvek přináší změny," řekl.

Připomněl, že české MiGy-29 nyní slouží v Polsku, kam se dostaly v 90. letech při výměně za polské vrtulníky. Ale Česko poskytlo Ukrajině bitevní a transportní vrtulníky a také různou obrněnou techniku a nyní pracuje na dodávkách protileteckých zbraní a další munice. "Děláme, co můžeme, abychom Ukrajině zajistili co nejvíce potřebné výzbroje," ujistil.

Pavel věří, že Ukrajina může ve válce proti Rusku zvítězit. "Musíme udělat vše, abychom pomohli Ukrajině dosáhnout tohoto cíle," řekl. "Vidím příležitost k tomu v letošním roce, příští rok by to bylo těžší. Existuje únava z války, která se týká nejen válčících zemí, ale i států podporujících Ukrajinu. Udržet podporu veřejnosti je čím dál těžší," konstatoval.

Aniž by přímo vyslovil jméno svého předchůdce v čele státu Miloše Zemana, Pavel v odpovědi na dotaz ohledně proruských postojů maďarského premiéra Viktora Orbána uvedl, že i v Česku býval politik s podobnými názory, který je ale prudce změnil poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. "Viktor Orbán dál brání Putina a jeho záměry. Snaží se nás přesvědčit, že hlavní hrozbou je něco úplně jiného, ale jsem přesvědčen, že Evropa je nyní nejvíce ohrožena z Ruska," řekl. Rusko si podle něj hraje na ochránce hodnot, ale je to naprostý nesmysl: "Každý, kdo se podívá na kvalitu života v Rusku, hned vidí, že to není správný směr rozvoje."

Na otázku týkající se Polek přijíždějících do Česka za interrupcemi, které jsou v Polsku fakticky zakázány, Pavel odpověděl: "Pro mne je to věc osobní svobody. Žena má právo se rozhodovat sama za sebe a země má právo povolit zainteresovaným podniknout příslušné kroky." Kvůli "interrupční turistice" polské velvyslanectví před dvěma lety protestovalo a domáhalo se, aby české úřady ve věci něco podnikly, připomněla televizní stanice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď